OTVORENA NOVA ISTARSKA PRŠUTANA
PROIZVODNJA I PONUDA OD NJIVE DO STOLA: Doma kod Budaka na pršut i domaću istarsku kuhinju
Istra je dobila još jednu novu pršutanu, ali za razliku od desetak drugih koje su trenutačno aktivne, ova u sebi ima potpuno zaokruženi proizvodni i tržišni proces od njive do stola. Mihael Budak i njegova obitelj u zaselku Kranjci u općini Sveti Petar u Šumi naime uzgaja hranu za svinje na dvadesetak hektara zemljišta, u vlastitom tovu ima dvjestotinjak svinja, uključujući i rasplodne neraste i krmače, a u sklopu u četvrtak svečano otvorenog objekta, tik uz njihovu obiteljsku kuću u Kranjcima, imaju klaonicu svinja i druge sitne stoke, objekte za preradu mesa odnosno za proizvodnju pršuta, kobasica i drugih proizvoda sa svim potrebnim rashladnim komorama, zrionama i slično; mali dućan u kome će prodavati vlastite proizvode, te restoran u kome će nuditi tradicijska istarska jela, ponajviše od sušenog i svježeg svinjskog mesa. Konoba je romantično nazvana "Doma", pršutana je po obiteljskom prezimenu dobila naziv "Budak", a sve faze proizvodnje, od primarne poljoprivrede do finalizacije i ugostiteljstva, objedinjene su pod tvrtkom "Budak produkt". Izgradnja i opremanje cijeloga kompleksa koštali su 5,5 milijuna kuna, što je najvećim dijelom financirano kreditom županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma u iznosu od 5 milijuna kuna.