OTVORENA NOVA ISTARSKA PRŠUTANA

PROIZVODNJA I PONUDA OD NJIVE DO STOLA: Doma kod Budaka na pršut i domaću istarsku kuhinju

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Istra je dobila još jednu novu pršutanu, ali za razliku od desetak drugih koje su trenutačno aktivne, ova u sebi ima potpuno zaokruženi proizvodni i tržišni proces od njive do stola. Mihael Budak i njegova obitelj u zaselku Kranjci u općini Sveti Petar u Šumi naime uzgaja hranu za svinje na dvadesetak hektara zemljišta, u vlastitom tovu ima dvjestotinjak svinja, uključujući i rasplodne neraste i krmače, a u sklopu u četvrtak svečano otvorenog objekta, tik uz njihovu obiteljsku kuću u Kranjcima, imaju klaonicu svinja i druge sitne stoke, objekte za preradu mesa odnosno za proizvodnju pršuta, kobasica i drugih proizvoda sa svim potrebnim rashladnim komorama, zrionama i slično; mali dućan u kome će prodavati vlastite proizvode, te restoran u kome će nuditi tradicijska istarska jela, ponajviše od sušenog i svježeg svinjskog mesa. Konoba je romantično nazvana "Doma", pršutana je po obiteljskom prezimenu dobila naziv "Budak", a sve faze proizvodnje, od primarne poljoprivrede do finalizacije i ugostiteljstva, objedinjene su pod tvrtkom "Budak produkt". Izgradnja i opremanje cijeloga kompleksa koštali su 5,5 milijuna kuna, što je najvećim dijelom financirano kreditom županijskog Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma u iznosu od 5 milijuna kuna.

        Uz brojne uzvanike, prijatelje i partnere, svečanosti otvorenja konobe i pršutane obitelji Budak prisustvovao je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je čestitao ovom "mladom poljoprivredniku i poduzetniku na uspješnom projektu koji objedinjava primarnu proizvodnju, klaonicu i preradu te ugostiteljsku ponudu", i naglasio da ovakvi projekti osiguravaju "ne samo radna mjesta već i dohodovnu sigurnost poljoprivrednika". I istarski župan Valter Flego nazočio je ovoj svečanosti, od srca čestitavši Mihaelu Budaku i njegovoj obitelji na tome što su napravili, i prisjetio je kako je još prije nekoliko godina, kad je prvi put čuo od Budaka zamisao o ovom projektu, vidio "sjaj u njegovom oku". "Naš Fond za razvoj poljoprivrede i svi naši alati stali su iza tog sjaja u oku, u želji da pomognu jednoj mladoj obitelji da ostane u svom zavičaju i da drugi ljudi iz cijeloga svijeta dolaze u Sveti Petar u Šumi radi toga što radi ova mlada obitelj".

Cijeli proizvodno-preradbeno-ugostiteljski kompleks zatim je blagoslovio supetarski župnik pater Ivan Šarić, uzvanici su zatim mogli i kušati ponešto iz Budakovog trenutačnog proizvodnog asortimana, koji će se s vremenom i povećati, a entuzijazam, kreativnost i "sjaj u očima" Mihaela Budaka u očima uzvanika posebno su snažno potkrijepljeni podatkom da je od trenutka dobivanja kredita do realizacije odnosno puštanja u rad cijeloga kompleksa prošlo svega deset mjeseci.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini