NAJNOVIJEOČUVANJE POVIJESTI

Obnovljena Berlinska palača služit će kao podsjetnik na Istočnu Njemačku

| Autor: Hina
EPA

Obnovom Berlinske palače nastojat će se očuvati šarolika povijest sporne građevine uključujući sjećanje na njezinu središnju ulogu kao sjedišta bivšeg istočnonjemačkog parlamenta, objavili su u srijedu kustosi.

Lokacija nasuprot berlinske glavne katedrale služila je kao dominikanski samostan sve do gradnje Berlinske palače koja je tada postala glavna rezidencija pruskih kraljeva. Dvorac je 1950. uništen tijekom komunističke Istočne Njemačke i zamijenila ju je Palača republike koja je služila ko istočnonjemački parlament.

Potom je parlament srušen nakon pada Berlinskog zida i stara se palača obnavlja te će biti otvorena kao muzej Humboldt Forum koncem godine.

“Što je prošlo, prošlo je”, kaže Hartmut Dorgerloh, glavni upravitelj Humboldt Foruma. No dodaje da će sjećanja na samostan, izvorni dvorac i parlament biti očuvani u stalnoj izložbenoj postavi o povijesti te lokacije.

Među artefaktima bit će i staklena glasačka kutija koja je korištena na prvim i posljednjim slobodnim izborima u istočnonjemačkom parlamentu kao i šalice za ledenu kavu s logom parlamenta, nadzorni ekrani i dijelovi izvornog osvjetljenja nazvani “Erichova prodavaonica svjetiljki" po istočnonjemačkom vođi Erichu Honeckeru.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam