NAJNOVIJEPOTRESNA SVJEDOČANSTVA

Migranti švicarskoj televiziji: Hrvatska policija nas je istukla, pa pokrala

| Autor: hina, P. N.
Foto Screenshot SRF

Švicarska televizija objavila je u srijedu snimku na kojoj hrvatski policajci silom vraćaju migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu i prema svjedočanstvima migranata oduzimaju im novac i mobitele.

Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da izbjeglice koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu.

Hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova sve je optužbe odbacilo.

U političkom magazinu »Rundschau« prvog programa Švicarske radio televizije (SRF) prikazana je snimka na kojoj se vidi kako policajci kombijima na granični prijelaz dovode skupinu migranata i šalju ih natrag u BiH.

Novinari su dva dana zaredom sa skrivenih položaja dokumentirali četiri tzv. »push back« akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje. U njima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

U razgovoru s novinarima migranti govore o tome da su im hrvatski policajci uništili mobitele i oduzeli novac te da su protiv njih upotrijebili silu.

Švicarski novinari su susreli pored Velike Kladuše četvoricu migranata koji kažu da ih je "slovenska policija predala hrvatskoj policiji", koja ih je pak deportirala nazad u BiH, prenosi Index.

"Bili su brutalni, pogledajte krv", kaže jedan od njih i pokazuje krvave fleke na svojoj odjeći.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam