NAJNOVIJETEHERAN

Iranski ministar vanjskih poslova u petak putuje u Kinu

| Autor: Hina
EPA

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif otputovat će u petak u Kinu na razgovore o "regionalnim i međunarodnim pitanjama" s visokim kineskim dužnosnicima, izvijestila je u četvrtak iranska službena agencija Irna.

Taj posjet će se odvijati u ozračju jakih napetosti između Washingtona i Teherana i bit će prigoda, kako drži Iran, za razgovor o sporazumu o iranskom nuklearnom programu iz 2015.  iz kojeg su se Sjedinjene Države jednostrano povukle prije nešto više od godinu dana.

Uz Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Rusiju, Kina je jedan od preostalih iranskih partnera u tom sporazumu nakon američkog povlačenja.

Stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje raspolaže pravom veta, Kina je također jedan od glavnih uvoznika iranske nafte.

Krajem travnja Peking je obznanio žestoko protivljenje pokretanju američkih jednostranih sankcija, usmjerenih na kinesku kupovinu iranske nafte.

Američki predsjednik Donald Trump je nekoliko dana ranije odlučio okončati izuzeća za osam tržišta (kinesko, indijsko, tursko, japansko, južnokorejsko, tajvansko, talijansko i grčko) za uvoz iranske nafte bez izlaganja američkim sankcija.

Suočen s kampanjom maksimalnog pritiska Washingtona, Iran se nada da će moći prodavati naftu glavnim klijentima, posebice Kini.

Iranski ministar vanjskih poslova Zarif u četvrtak je, tijekom posjeta Tokiju, odbacio bilo kakvu mogućnost pregovora sa Sjedinjenim Državama o ublažavanju sve većih napetosti u Zaljevu, izvijestila je japanska agencija Kyodo. 

U odgovoru na američko povlačenje iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, Iran je 8. svibnja objavio da neće ispoštivati svoje dvije obveze iz sporazuma. Peking je tada pozvao "sve strane na suzdržanost, jačanje dijaloga, te izbjegavanje eskalacije napetosti".

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam