NAJNOVIJEPROJEKT

PLAN ZA KAŠTEL MORISINI-GRIMANI U SAVIČENTI: Zbirka oružja, kapetanova soba kakva je nekad bila, kušaona najbolje domaće hrane…

| Autor: GI
(M. MIJOŠEK)

Projektom se namjerava postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti Općine Svetvinčenat kroz valorizaciju kulturne baštine, a u svrhu društveno gospodarskog razvoja. Cilj je da Svetvinčenat postane kulturno-povijesno prepoznatljiva turistička destinacija tijekom cijele godine

Projektom KulTERRA, financiranim iz EU fondova, revitalizirat će se stari istarski kašteli Morosini-Grimani u Svetvinčentu i Petrapilosa u Buzetu. Osim rekonstrukcije ta dva spomenika kulture, predviđen je razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela.

Unutar kaštela Morosini-Grimani postavit će se zbirka oružja Ferlin, prezentacijski centar autohtonih prehrambenih proizvoda, takozvana "Kušaona Središnje Istre" te izložbeni prostor "Kapetanova soba", opremljen na način da prikaže nekadašnju prostoriju kapetana kaštela. Predviđen je i izložbeni prostor za prezentaciju tradicije i starih običaja vjenčanja te prostor za organiziranje raznih evenata (manifestacije, kongresi, sajmovi). Također, u sklopu kaštela predviđena je i suvenirnica.

Projektom se namjerava postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti Općine Svetvinčenat i Grada Buzeta kroz valorizaciju kulturne baštine, a u svrhu društveno gospodarskog razvoja. Cilj je da Svetvinčenat i Buzet postanu kulturno-povijesno prepoznatljive turističke destinacije tijekom cijele godine.

Skrivanje artefakata

"Kroz projekt unutrašnjeg uređenja kaštela Morosini-Grimani pokušalo se ispreplesti suvremene funkcionalne potrebe s dostupnim i poznatim povijesnim činjenicama, informacijama i artefaktima. Projekt interijera temelji se na dvostrukoj funkciji samog prostora kaštela, na zahtjevima koje postavlja predviđena namjena prostora po etažama, s jedne strane, te informativna, izložbena i edukativna funkcija prostora kaštela s druge strane.

Edukativna funkcija ima zadaću prezentirati bogatu povijest same građevine i pripadajućeg naselja Svetvinčenat", kaže Igor Macan, voditelj projekta.

Dodaje da se koncepcija postava izložbenog dijela interijera bazira na djelomičnom skrivanju artefakata, kako bi se potaknula znatiželja i interakcija posjetitelja, koji su pozvani "istraživati" postav, odnosno povijest, koja uvijek ponešto još krije.

Kaštel će biti organiziran u četiri prostorne cjeline. Prizemlje je predviđeno za povijesni prikaz razvoja kaštela.

"S funkcionalnog aspekta, prostor prizemlja Palače predviđen je za okupljanja većeg broja ljudi te kao kušaonica lokalnih proizvoda. Prostor je i kroz povijest služio kao skladište poljoprivrednih proizvoda feuda. Uz info pult predviđeni su visoki stolovi za degustaciju lokalnih proizvoda. U podu je predviđeno graviranje povijesne crte s najbitnijim godinama u razvoju kaštela, u interijeru je predviđeno postavljanje nekoliko izložbenih kutija s najstarijim sačuvanim artefaktima, a transparentnim info tablama pružit će se osnovne informacije o povijesnom razvoju kaštela", ističe Macan.

Stari zanati

U Palači na prvom katu bit će povijesni prikaz tradicionalnih zanata.

"Prva etaža Palače, prostorno povezana s prizemljem, čini prostor za tematske radionice. Predviđeni su radni stolovi i stolice. Stolovi za rad ujedno su predviđeni i kao izložbeni stolovi za tematski povezane artefakte. Transparentne info table obradit će nekoliko relevantnih zanata i njihovih produkata, poput lončara, keramičara, oružara, kovača, orguljara, liječnika ili travara", objašnjava Macan.  

U aneksu će biti povijesni prikaz poljoprivrede u naselju. Macan ističe da je aneks povezan s prvim katom Palače i čini prošireni dio prostora s istom namjenom, dakle za tematske radionice. Transparentne info table obradit će nekoliko tema, poput šuma i velikog zajedničkog vrta - žlinje.

Na trećem katu bit će povijesni prikaz vlasnika kaštela.

"To će biti prostor za svečana okupljanja, prijeme, sjednice i vijeća. Predviđen je veliki stol za općinsko vijeće s 12 stolica, te čeoni stol. Veliki je stol ujedno predviđen i kao izložbeni za tematski povezane dokumente. Transparentne info table i staklena stijena na ulazu obraditi će najbitnije ličnosti u povijesti kaštela. I aneksu na istom katu bit će povijesni prikaz društvenog uređenja naselja Svetvinčenat. Tu će biti prostor za kongrese i predavanja. Predviđene su rasklopne stolice te projektor i platno", ističe Macan.

I nakoncu, na četvrtkom katu moći će se vidjeti prikaz života kapetana.

"Četvrta etaža Palače čini izložbeni prostor s mogućnošću korištenja i za druge, umjetničke i znanstvene programe. Predviđen je stol za rad, prostor za boravak, krevet i sanitarni prostor, koji će biti povijesno reinterpretirani", zaključio je Macan.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam