NAJNOVIJEZAKON KOJI JE BOLJI ZA PSE NEGO ZA LJUDE

PIĆAN Općinski vijećnici raspravljali o držanju kućnih ljubimaca

| Autor: Branko BIOČIĆ
S vijeća Općine Pićan (B. BIOČIĆ)

Vijećnik Istarskih demokrata Branko Ružić rekao je da s tim iznosom, 50 kuna po psu dnevno, lokalna zajednica ne skrbi ni o ljudima u Socijalnom programu. Ispada da su po zakonu više zaštićene životinje nego ljudi, zaključio je i predložio da se ne usvoji takva odluka, ali je ona temeljena na Zakonu pa je Vijeće zaključilo da je ipak valja poštovati

Općinsko vijeće Pićna većinom je glasova na posljednjoj sjednici održanoj u ponedjeljak navečer donijelo Odluku o držanju kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim životinjama. Donošenju odluke prethodila je rasprava u kojoj su se vijećnici osvrnuli na postupanje s napuštenim, izgubljenim i divljim životinjama na svom području.

Tri psa otišla u porečki azil

Naime, za izgubljenu životinju - a do sada su na području općine Pićan evidentirana tri psa - općina azilu pri Veterinarskoj stanici u Poreču za njihov smještaj plaća 50 kuna na dan po svakom psu, dok se eventualno liječenje plaća dodatno, izvijestio je predsjednik vijeća Silvan Juran. Tri napuštena psa iz Pićna u porečkom azilu nalaze se već 60 dana što općinu stoji dosta novaca.

Martina Bilić, općinska pročelnica, izvijestila je kako je Udruga općina i gradova RH tražila izmjene zakona pa, ako se one usvoje, postoji mogućnost da će dio troškova snositi županije i tako sufinancirati skloništa. Vijećnici smatraju da je taj iznos prevelik pa, kako je primijetio vijećnik Istarskih demokrata Branko Ružić, s tim iznosom po danu lokalna zajednica ne skrbi ni o ljudima u Socijalnom programu. Ispada da su po zakonu više zaštićene životinje nego ljudi, zaključio je. Stoga je i predložio da se ne usvoji takva odluka, ali je ona temeljena na Zakonu pa je Vijeće zaključilo da je ipak valja poštovati. Međutim, pićanski vijećnici ipak su konstatirali da je ta dnevna naknada koju treba plaćati doživotno, ili dok psa netko ne udomi, previsoka pa će se u pregovorima s azilom u Poreču pokušati smanjiti.

Velike sankcije za vlasnike pasa

Bilo je i prijedloga da se sličan azil otvori u Pićnu što bi pojeftinilo zbrinjavanje pasa lutalica ili da se sankcioniraju dosadašnji vlasnici takvih pasa, ali je često teško utvrditi identitet vlasnika.

Vijeće je usvojilo i Odluku o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području općine Pićan te su utvrđene tvrtke koje u izvanrednim situacijama imaju posebne zadatke. Tom su prilikom vijećnici primijetili da uz Vodovod, Komunalno poduzeće 1. Maj, Istarske ceste, Veterinarsku ambulantu, Autotrans, Lovačko društvo Kamenjarka i druge nedostaje Elektroistra, odnosno HEP, što je po njihovom mišljenju važna tvrtka, ali su dobili odgovor da su u izradi prijedloga sudjelovali stručnjaci iz područja civilne zaštite.

Donesena je i Odluka o donošenju plana djelovanja u području prirodnih nepogoda za 2019. godinu te zaključak o potvrđivanju Odluke o suglasnosti za provedbu ulaganja na području Općine Pićan za projekt "Izgradnja i opremanje dječjeg igrališta Tupljak".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam