NAJNOVIJESURADNJA

NOGOMETAŠI POSJETILI DJECU S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU Učenici pulske škole koji igraju u NK Istra 1961 nižu uspjehe

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(N. LAZAREVIĆ)

U pulskom nogometnom klubu djeluje sekcija djece s poteškoćama u razvoju koja je bila najuspješnija na nedavnim SPL turnirima u Zagrebu, Osijeku i Puli

Nogometaši NK Istra 1961 posjetili su jučer Školu za odgoj i obrazovanje s kojom uspješno surađuju u sklopu projekta "Snaga djece u pokretu". Naime, u pulskom nogometnom klubu djeluje sekcija djece s poteškoćama u razvoju koja je bila najuspješnija na nedavnim SPL turnirima u Zagrebu, Osijeku i Puli.

Ravnateljica škole Višnja Popović kaže da nogometaši redovito posjećuju školu, no ove su školske godine došli prvi put, i to u povodu 61. rođendana ustanove koji će se obilježiti ovog mjeseca podizanjem eko zastave i sportskim priredbama. Ravnateljica smatra važnim uključiti djecu s poteškoćama u razvoju u društvo, uz redovitu sportsku aktivnost za vrijeme, ali i nakon školovanja, što ovaj projekt i omogućava.

Po uzoru na Pulu

- Nogomet je sport koji voli najveći broj djece. NK Istra 1961 izašao nam je ususret doniravši djeci dresove, lopte i trenirke. Naše učenike trenira Milovan Lazendić, odlaze zajedno na natjecanja. Naša je intencija da djecu putem sporta socijaliziramo te da ostanu aktivni i nakon školovanja. Surađujemo i s drugim udrugama i klubovima koji nam mogu pomoći: Sportskim društvom Plima za osobe s invaliditetom Istarske županije, Atletskim klubom Istra i Planinarskim društvom Glas Istre, rekla je Popović.

Po uzoru na Pulu, i drugi su se nogometni klubovi u Hrvatskoj uključili u projekt. Glasnogovornik NK Istre Marcello Rosanda pojašnjava da je klupska sekcija djece s poteškoćama u razvoju sastavljena od učenika Škole za odgoj i obrazovanje.

Zapošljavaju se

- Naši dečki su bili vrlo uspješni na sva tri turnira. Liga za djecu s poteškoćama u razvoju, tzv. SPL liga, lanjskog studenog sudjelovala je na turniru u zagrebačkom Maksimiru. Nakon toga je održan SPL turnir u Osijeku, a prije mjesec dana bili smo domaćini tog turnira na "Drosini", kazao je Rosanda.

Školu za odgoj i obrazovanje pohađa 75 učenika koji ovdje završavaju osnovnu i srednju školu. Obrazuju se za šest zanimanja: pomoćnog kuhara i slastičara, pomoćnog vodoinstalatera, pomoćnog vrtlara, pomoćnog svjećara, pomoćnog krojača i pomoćnog voćara i vinogradara. Ove godine srednju školu završit će devet učenika. Prema riječima ravnateljice Popović, polaznici nakon završetka školovanja nemaju problema sa zapošljavanjem.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam