NAJNOVIJEVEČERAS U 18 SATI

Otvorenje izložbe "Potopljeni rimski brod na hridi Piruzi kod Rovinja"

| Autor: M. Ra.

U četvrtak u 18 sati, u Galeriji C 8 u Puli, Arheološki muzej Istre ugostit će izložbu Međunarodnog podvodnog centra za arheologiju u Zadru "Potopljeni rimski brod na hridi Piruzi kod Rovinja", skupine autora.

Prije desetak godina, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, prilikom pretraživanja podmorja u rovinjskom arhipelagu, kod hridi Mali i Veliki Piruzi, pronašli su mjesto na kojem se nalazi mnoštvo ulomaka amfora. Zaključili su da se radi o mjestu rimskog brodoloma, na površinskom sloju opljačkanom od strane neodgovornih pojedinaca.

Uz podršku Ministarstva Kulture RH i Turističke zajednice Grada Rovinja, 2004. počela su arheološka iskopavanja pod vodstvom doc. dr. sc. Luke Bekića, a projekt su zajednički provodili arheolozi - ronioci MCPA Zadar i Bavarskog društva za podvodnu arheologiju. Nakon četiri kampanje, arheolozi su, duboko iz morskog sedimenta, uspjeli iskopati neopljačkane predmete koji se sada po prvi puta predstavljaju javnosti.

Prilikom otvorenja izložbe, javnosti će biti predstavljena opsežna dvojezična monografija koja potanko opisuje sve predmete pronađene na mjestu rimskog brodoloma. Autor monografije je Max Fiederling, mladi njemački arheolog koji je svake godine osobno sudjelovao u istraživanju.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam