(Unsplash)
Biftek ili goveđi file smatra se kraljem mesa – mekan, sočan i elegantan, idealan za brzu, ali profinjenu večeru. Ključ je u dobroj pripremi, kvalitetnom mesu i kratkom termičkom tretmanu koji zadržava sokove i puni okus.
Biftek izvadite iz hladnjaka najmanje pola sata prije pečenja kako bi dosegnuo sobnu temperaturu. Odreske posolite, premažite maslinovim uljem i dobro utrlajte začine. Tava od lijevanog željeza ili debljeg dna zagrijava se dok ne postane vrlo vruća – to je preduvjet za lijepu koricu.
Odreske stavite na tavu bez pomicanja i pecite 2 i pol do 3 minute po strani za medium rare, odnosno minutu dulje ako želite srednje pečeno. Pred kraj pečenja dodajte maslac, češnjak i ružmarin te žlicom prelijte aromatičnu masnoću preko mesa.
Nakon pečenja biftek obavezno treba odmoriti pet minuta kako bi se sokovi ravnomjerno rasporedili, a meso ostalo sočno. Režite ga oštrim nožem, poprečno na vlakna, i poslužite uz blago posoljeni maslac, zelenu salatu, krumpir ili klasični umak od zelenog papra.