ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

VINARIJA FRIULANSKE OBITELJI FANTINELI Pinot Grigio


 Grožđe za ovaj pinot grigio raste u vinogradu nedaleko od granice sa Slovenijom, na tipičnom tlu opoki koje se sastoji od tankih i ciklično ponavljanih sedimentnih slojeva vapnenca, blata i pješčenjaka, zapravo je ovo eocenski fliš

 

Taman pred kulminaciju ovih ne samo istarskih, već i globalnih problema s koronavirusom, prisustvovao sam jednoj ugodnoj degustaciji vina u wine baru restorana Lanterna u Pješčanoj Uvali. Lanternin Wine & Tapas bar se u zadnje dvije godine na istarskoj vinskoj sceni pozicionirao kao izvrsno mjesto za ovakve promocije. Nažalost, i oni su zbog ove pošasti morali privremeno staviti ključ u bravu. Domaćin ove degustacije je bila tvrtka „G3 Spirits“ koja je već dugo na hrvatskom tržištu poznata kroz zastupanje poznatih brandova poput likera Jägermeister i gina Hendricks. Nekad su imali širi vinski portfolio i zastupali su poznate, mahom slovenske vinare kao što su Edi Simčič, Tila Estate, Radgonsku peninu i vina Verus, a nova vinska akvizicija im je talijanski Fantinel Estate.

Vinogradi na 300 ha

Fantineli su poduzetna friulanska obitelj koja u svojem vlasništvu ima nekoliko vinarija te jednu proizvodnju poznatog pršuta San Daniele del Friuli. Povijest kreće od 1969. godine, kad je djed Mario krenuo s prvim vinogradima, dok danas posao vodi treća generacija, unuci Marco i Stefano, a tvrtka kontrolira preko 300 hektara vinograda. U ime uvoznika za Hrvatsku G3 Spiritsa pozdravili su nas direktor prodaje Tin Opačić i dugogodišnji operativac za Istru Damir Uremović, inače nekad vrstan nogometaš Rijeke. Vina nam je na vrhunskoj razini predstavio Makedonac Aleksandar Vučkovski, Fantinelov brand manager za Istočnu Europu, a ujedno i predsjednik udruge sommeliera Makedonije. Kako nam je Aco rekao, udarni proizvod je njihov prosecco po kojem su jako poznati diljem svijeta i koji se najbolje prodaje. No, dosta su im tražena i ostala vina poput rebule, sauvignona i pinot grigia. Ova vina su jako prihvaćena u balkanskim zemljama s izraženim talijanskim utjecajem kao što su Rumunjska, Albanija i Kosovo, a dobro prolaze i u Srbiji. Ova sorta grožđa kao i svi burgundci, potječe iz Burgundije, ali u domovini Francuskoj najbolje rezultate je postigla malo istočnije, u regiji koju svojataju i Francuzi i Nijemci pa se zove Alsace ili Elsass.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje pinot grigia koji dolazi iz vinarije „Sant'Helena“. Ova moderna vinarija smještena je u prekrasnom krajoliku u neposrednoj blizini talijansko-slovenske granice, a na tržište plasira pet etiketa bijelih vina i tri etikete crvenog vina. Od bijelih sorti imaju rebulu, friulano, pinot sivi, pinor bijeli, chardonnay, sauvignon bijeli, a od crvenih sve tri bordoške sorte te pinot crni i naravno refošk. Grožđe za ovaj pinot grigio raste u vinogradu Vencò di Dolegna del Collio, nedaleko od granice sa Slovenijom, na tipičnom tlu Opoki koje se sastoji od tankih i ciklično ponavljanih sedimentnih slojeva vapnenca, blata i pješčenjaka, zapravo je ovo eocenski fliš.

Berba je bila ručna početkom rujna, a nakon prerade odrađena je kratka maceracija te je kasnije vino odležavalo isključivo u inox bačvama. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja koja se miješa s laganom bakrenom nijansom, kristalno je bistro i gusto. Po točenju u čašu, vino se vrlo brzo otvara, a na prvo mirisanje dominiraju cvjetne note u obliku livadnog cvijeća, potom se javlja nota svježe marelice, malo narančine kore te malo ružmarina i potom slijedi nota suhih badema, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, čak i tanina u tragu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Ovaj pinot grigio je uravnotežen, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Vino je fine kakvoće i lijepo se pije, harmonično je, a na aftertasteu javlja mi se nota žute jabuke. U dobroj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem dvije godine. Enogastronomski, ovaj pinot grigio izvrsno paše uz dobra topla predjela, a ja bih ga sljubio uz rižoto s kozicama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini