PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA Galić "Blanc de Blancs" i pjenušac Babos

Arhiva

Arhiva


Josip Joža Galić je otvaranjem modernog podruma u centru Kutjeva pomaknuo granice vinarstva u Slavoniji i, nadam se, postavio izazov nekim drugim vinarijama da krenu sličnim putem. Okosnicu vinarije čini graševina, ali i niz ostalih izvrsnih etiketa. Širinu asortimana vinarija Galić nedavno je nadopunila s dva izvrsna pjenušca. Blanc de noir koji je dobiven od 100 % pinota crnog iz berbe 2013., te blanc de blancs koji je dobiven od 100 posto chardonnaya iz berbe 2014. Ovo su prvi pjenušci vinarije Galić koji izlaze na tržište i svojevrsni maturalni rad jednog od najboljih enologa mlađe generacije u Hrvatskoj, Slavena Jeličića.

Ono što mene veseli, ali i sve vinoljupce u Hrvatskoj, kao i mnoge goste koji pohode Lijepu našu, je činjenica da je naša scena pjenušavih vina svake godine sve sadržajnija i bolja. Danas bih s vama podijelio moje viđenje blanc de blancs za kojeg je trećina baznog vina jedan period odležala u rabljenoj barrique bačvici. Pjenušac je odležao 40 mjeseci na kvascima te mu se po degožmanu nije dodavao ekspedicijski liker već nosi oznaku brut natur ili zero dosage, što znači da ima manje od 3 grama šećera po litri ili uopće nema šećera. Vino krasi lijepa elegantna slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, po točenju u čašu iz nje se širi mnogo sitnih i veoma brzih mjehurića koji poput perlica streme prema vrhu flute čaše. Na nosu se pjenušac vrlo brzo otvara te se prvo javlja nota svježe breskve koju prati nota livadnog cvijeća, pa slijedi tropska nota u obliku ananasa, pa onda malo žute jabuke, te blaga nota kvasca. Na drugo mirisanje kad se pjenušac još više otvorio, javlja se nota suhog lješnjaka te korice kruha i na kraju malo dunje. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima jako dobre svježine te je vrlo ukusno čak mineralno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je dobro izražena, a trajnost u ustima je dosta dugačka te vino ima jako dobru kakvoću i harmoniju, a na after tasteu javlja mi se nota žute jabuke i kroasana. Vino je u izvrsnoj formi i kvalitetom je uz bok baznim šampanjcima i cavama te smatram da je Jeličić položio prijemni ispit za ulazak u svijet šampanjaca. Enogastronomski preporučio bih ga uz široku paletu hladnih predjela na morskoj bazi, a osobno sam ga kušao uz bakalar na bijelo i dimljeni losos. 

Pjenušac Babos 

U lijepo predbožićno večer Vodnjanska udruga "Agroturist" učinila mi je čast i zadovoljstvo i dala da osmislim lijepu vinsku radionicu na kojoj smo uspoređivali birana istarska vina te ih uspoređivali s vinima iz poznatih europskih vinskih regija.

Tako su se nasuprot istarskih perjanica našla vina iz Šampanje, Niedersterreicha, Slavonije, Toskane, Rioje i Tokaja. Usporedba je bila jako zanimljiva i rasprava vrlo konstruktivna. Treba naglasiti da je sama prezentacija održana u prekrasnom novoobnovljenom prostoru povijesne vodnjanske vage ili peze. Ovaj do nedavno zapušteni povijesni prostor sada je pretvoren u modernu multifunkcionalnu prostoriju u kojoj se mogu odrađivati radionice za 20-25 polaznika, a opremljena je sa svim potrebitim sadržajima. Na samom početku ove radionice posjetiteljima se je u ime udruge "Agroturist" obratio njezin stručni suradnik Edi Pastrovicchio osvrnuvši se na aktivnosti u protekloj godini. Za početak smo kušali osam biranih vina Vodnjanštine i južne Istre, kako bismo mogli napraviti presjek i vidjeti s čim trenutno raspolažemo. Od kušanih vina izdvojio bih pjenušac vodnjansko-galižanske vinarije Babos, koji je upravo stigao iz Italije gdje je zgotovljeno 6.666 butelja dobivenih charmat metodom.

Vinarija Babos uspješno od 2013. godine na tržište plasira ovaj bijeli pjenušac koji se radi od malvazije, a u proljeće ove godine premijerno je uspješno plasirala i 3.333 butelje rose pjenušca. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a iz čaše izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića. Na prvo mirisanje javlja se nota zelene jabuke, potom malo mente i nota citrusa u obliku limete te malo vinogradarske breskve, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je po neprovrelom šećeru deklarirano kao extra dry, što mu daje oko 20 grama neprovrela šećera, dakle kao kod mirnih vina, polusuho. Vino je djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane krasi ga jako dobra svježina i vrlo je ukusno sa srednjim tijelom. Vino krasi dobra ravnoteža, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, kao i trajnost u ustima, harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota ugriza zelene jabuke. U izvrsnoj je formi za trošenje i sjajan odabir kao aperitiv za ulazak u novogodišnju noć ili za ponoćno nazdravljanje Novoj godini, a odličan odabir je i za Aperol Spritz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini