ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

Plavac s Krka

Arhiva/Ilustracija

Arhiva/Ilustracija


U vrijeme najznačajnijeg vinskog događaja u našoj regiji, porečke Vinistre, uvijek s vama dijelim svoje viđenje nekih vina koja su privukla moju pažnju na netom završenom ocjenjivanju i dodjeli odličja za ovogodišnju manifestaciju. Najčešće su to vina koja su se okitila zlatnom medaljom, a skoro uvijek se radi o istarskim vinima. Ovaj put učinio bih iznimku i prebacio se na obližnji otok Krk.

Obiteljska vinarija Katunar postoji tridesetak godina, uz pomoć sina Tonija vodi je utemeljitelj Antun Katunar koji je svoj privatni biznis počeo još u bivšoj državi kao informatičar. No, zbog raznih okolnosti koje su se dogodile na ovim prostorima, Antun se prebacio na vinarstvo i vinogradarstvo. Ova vinarija koja sad nosi moderno ime - Katunar Estate Winery - jedna je od najozbiljnijih vinarija na našem najvećem otoku, a udarna sorta grožđa im je naravno žlahtina. No, moj cilj danas nije ova plemenita sorta bijeloga grožđa, već jedna vrlo neobična sorta grožđa za otok Krk, a to je plavac mali. Antun Katunar, naime, u zadnje dvije godine za svoj krčki Plavac dobiva zlatnu medalju na Vinistri i stoga me taj fenomen izuzetno zainteresirao. Priča ide nekih deset godina u povijest kada su Katunari odlučili uz nasade u Vrbničkom polju, zasaditi vinograde na drukčijoj poziciji kao što je položaj Sveta Lucija Šupele kod Baške. Tu su zasadili žlahtinu te plavac mali. Na najstrmijem dijelu je još šest sorti grožđa, a među njima i autohtone kvarnerske sorte - sansigot i debejana. Treba istaknuti da je Antun Katunar bio prvi vinar koji je na Krku započeo ozbiljniju proizvodnju crvenih vina. Sjećam se još prije petnaestak godina kada se na tržištu pojavio syrah "Nigra", ali grožđe nije bilo iz vlastita uzgoja, već iz Nadina. Katunar je ipak htio uzgajati vlastito grožđe za crno vino pa je 1995. počeo s kupovanjem parcela na vrlo zanimljivom položaju, Sveta Lucija Šupele.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje Plavca malog iz berbe 2015. za kojeg grožđe raste u ekološkim uvjetima na nadmorskoj visini je od 50 do 180 metara. Okrenuto je jugu i jugozapadu, nagib varira od 5 do 30 posto, tlo je vapnenačko s gornjim pjeskovitim slojem koji je mješavina kamena, crvene zemlje i pijeska, insolacija je natprosječna, a provjetravanje odlično. Stoga su i u izuzetno meteorološki problematičnim godinama poput 2014. njihove intervencije u vinogradu (prskanja) minimalne. Prve loze plavca zasađene su 2008. godine te je prva kvalitetna berba odrađena 2013. godine. Plavac je zasađen na četiri hektara, a prinosi su vrlo mali, od 0,6-0,8 kilograma po trsu te se godišnja proizvodnja kreće oko 20.000 butelja.

Nakon ručne berbe koja je odrađena početkom listopada, slijedila je maceracija od 20 dana te je potom vino odležavalo 24 mjeseci u hrastovim bačvama različite veličine, što novim što rabljenim, te pred puštanje na tržište još šest mjeseci odležavanja u boci. Vino krasi lijepa, razigrana rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Na nosu se vrlo brzo otvara te ga nije potrebno dekantirati, već samo poslužiti u veću bordošku čašu i pustiti da se u njoj polako otvara.

Na prvo mirisanje javlja se nota suhe šljive, zatim nota divlje crne kupine pa onda malo sladića i crnog papra te duhan. Dakle, mogu reći da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane djelomično je svježe te ga krase mekani tanini, ukusno je, a krasi ga srednje tijelo. Vino je u dobroj ravnoteži, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost okusa u ustima je trajna. Lijepo se pije, jako je dopadljivo i harmonično, a na aftertasteu se javlja nota crnog ribizla. U dobrim uvjetima čuvanja vino može trajati još barem tri-četiri godine, a enogastronomski traži dobar komad crvenog mesa poput ramsteka, srednje pečenog s malo crnoga tartufa i samo malo maslinova ulja sorte frantoio koja je izvrsna za meso.

Ime vina: Plavac mali 

Godina berbe: 2015. 

Proizvođač: Katunar wine Estate 

Lokacija: Vrbnik / hrvatsko Primorje 

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzijusa 

Gastro preporuka: Ramstek na žaru s crnim tartufima 

Ocjena: 9,2/10 

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass 

Cijena (mpc): 100 kn (www.katunar.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater