Ilustracija (Pexels)
Ima li što ukusnije od lazanja? Za ovo jelo će vam trebati nešto više vremena za pripremu - ali zato ima jedan trik - sve možete spremiti i dan ranije, složiti u pleh, spremiti u frižider, i kad god želite, samo ubacite u rernu. Isplati se pomučiti jer radi se o obroku za prste polizati.
Prvo treba napraviti umak bolonjez, a nakon toga bešamel.
Za umak bolonjez nasjeckajte kapulu, naribajte mrkvu i nasjeckajte na sitno češnjak i pršemulu.
U dubljoj tavi na maslinovom ulju popržite par minuta kapulu i mrkvu, i kad malo "uvenu" dodajte nasjeckani češnjak i pršemulu, te papar i sol i dinstajte dok sve skupa ne omekša pa dodajte meso i dinstajte na slaboj vatri uz stalno miješanje dok meso ne dobije lijepu boju.
Dodajte 2 dcl vina, i distajte uz povremeno miješanje dok vino ne ishlapi, pa dodajte passata di pomodoro, smanjite vatru i dinstajte još 20-ak minuta uz povremeno miješanje. Pred sam kraj dodajte 1 dcl mlijeka i kratko prokuhajte, pa stavite sa strane da se malo ohladi.
Za umak bešamel u dubljem loncu na laganoj vatri otopite maslac, pa dodajte brašno te popržite uz stalno miješanje žlicom ili pjenjačom. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar, promiješajte pa dodajte hladno mlijeko uz stalno miješanje – malo po malo, kako umak zgušnjava – dok ne potrošite sve mlijeko a umak bude fin i gladak. Ostavite umak sa strane pa krenite slagati lazanje.
Prekrijte dno dubljeg pleha tankim slojem bešamela, na to složite red tjestenine za lazanje, pa na tijesto stavite sloj umaka bolonjez, zatim ribanu gaudu i ribani parmezan pa prelijte bešamelom.
Ponovite postupak dok ne potrošite sastojke, a zadnji sloj tijesta prelijte bešamelom i pospite ribanom gaudom.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Prekrijte pleh aluminijskom folijom i tako pecite 40 minuta, a nakon toga skinite foliju i pecite još 15 minuta.