Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Lazanje s tikvicama i sirom

| Autor: Glas Istre
(Foto: Getty Images)

(Foto: Getty Images)


Ovdje je recept za lagane, ljetne lazanje s tikvicama i sirom koje morate probati sada kada je sezona tikvica u punom jeku. Budući da u njih ne ide meso, pogodne su i za vegetarijance, prenosi Index.hr.

Sastojci za četiri porcije

  • 250 g listova za lazanje
  • 2 srednje tikvice
  • 300 g ricotta sira
  • 200 g mozzarelle
  • 50 g ribanog parmezana
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • svježi bosiljak

Bešamel

  • 50 g maslaca
  • 2 žlice brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol
  • papar

Priprema

U loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte minutu-dvije. Polako ulijevajte mlijeko, neprestano miješajući da ne ostanu grudice.

Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 5–7 minuta, dok se umak ne zgusne.

Tikvice narežite po dužini na tanke ploške. Premažite ih s malo maslinovog ulja, posolite i kratko pecite na tavi 2–3 minute po strani, samo da omekšaju.

U vatrostalnu posudu stavite malo bešamela na dno. Složite red listova za lazanje, zatim red tikvica, pa žlicom rasporedite dio ricotte i malo bešamela, pospite mozzarellom i po želji dodajte nekoliko listića bosiljka.

Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite s bešamelom i pospite parmezanom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok lazanje ne poprime zlatnu boju. Ostavite da odmori 10-ak minuta prije rezanja.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter