KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Zdravi pomfrit od palente

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Krumpir je u svakom svom obliku jedan od omiljenih priloga uz mnoge ručkove i večere. Kada govorimo o pomfritu, to je možda i najomiljenija inačica krumpira velikoj većini ljudi.

Obzirom da dolazi blagdansko vrijeme u koje će se količina konzumirane hrane samo povećavati iz dana u dan, danas vam donosimo recept za zdraviju inačicu omiljenog priloga.

Pomfrit:

  • 320 g instant palente (kukuruzne krupice)
  • 940 ml vode
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 žlice svježeg timijana, nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg ružmarina, nasjeckanog
  • 90 g naribanog parmezana
  • sol, po ukusu
  • 6 žlica maslinovog ulja

Preljev:

  • 2 češnja češnjaka
  • 6 žlica maslaca, rastopljenog
  • 4 žlice svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • 2 žlice svježeg origana, nasjeckanog

Priprema:

U srednje velikom loncu skuhajte palentu tako da u ključalu vodu umiješate krupicu, češnjak, timijan, ružmarin i parmezan te začinite sa soli. Kuhajte 5 minuta uz miješanje, dok palenta ne postane mekana i gusta, pa sklonite sa vatre i pustite da se hladi 5 minuta.

Uzmite pleh i obložite ga papirom za pečenje, te na njega izlijte palentu. Raspodjelite je ravnomjerno i stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Kada se ohladi, palentu izvadite iz pleha i narežite na prutiće nalik pomfritu, a pećnicu zagrijte na 220°. Prutiće posložite na papir za pečinje i prelijte maslinovim uljem, te začinite po ukusu.

Pecite 15 minuta pa okrenite prutiće i pecite još 15 do 20 minuta.

Preljev:

Sastojke pomiješajte i prelijte preko pomfrita od palente te poslužite uz umak po želji.

Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum