S FESTIVALA VINA U FERIČANCIMA

Mlada frankovka Miraz Feravina


U Hrvatskoj najbolje rezultate frankovka postiže u Podunavlju i Slavoniji, a ima je čak i u Istri, ali pod nazivom Borgonja. Od svih kušanih frankovki meni osobno se jako svidjela frankovka Miraz vinarije Feravino iz berbe 2017, koja je lani osvojila nagradu kao najbolja mlada frankovka

Krajem prošlog mjeseca u Feričancima, u prostoru starog podruma vinarije Feravino, kao svojevrsna najava drugog po redu festivala te sorte održano je kušanje uzoraka frankovke. Uzorci su pristigli iz Austrije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije. Osobno mi je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovakvim komisijama te se uvijek kad mogu rado odazovem. Ovo je bio moj drugi dolazak u ovaj dio Hrvatske po istoj dužnosti. Prvi put sam pozvan 2010. godine kao član komisije za biranje najbolje graševine koje se održavalo s druge strane Papuka, u Kutjevu.

Ukupno 64 uzoraka

Frankovka je jako zanimljiva sorta grožđa, nazivana i Pinot crni istoka jer je vrlo uspješna sorta grožđa od Austrije do Crnog mora, a ima neke sličnosti, mada ne i rodbinske povezanosti s pinotom crnim. Frankovka je kao sorta grožđa možda malo zapostavljena, ali upravo pokretanjem ovoga festivala zasigurno se napravilo jako puno, sada je potreban samo kontinuitet i dobra volja te naravno politička potpora bez koje se stvari teško pokreću u lijepoj našoj. Uostalom, sjetimo se u kakvom je položaju bio teran pred 25 godina, a u kakvom je danas. Frankovka je rasprostranjena u srednjoeuropskim zemljama i možda najpoznatija je u Austriji gdje se naziva Blaufränkisch ili u Mađarskoj gdje se naziva Kékfrankos. Posebno je cijenjena u regiji Sopron koji se naslanja na austrijski Burgenland, a jako dobre rezultate daje i u Villányu. U Mađarskoj je frankovka sastavni dio velikog i nadasve poznatog crvenog vina Egri Bikavér s kadarkom, pinotom crnim, merlotom i cabernet sauvignonom. Poznata i cijenjena je i u Češkoj te Slovačkoj kao Frankovka modrá a u Sloveniji kao Modra frankinja. U Hrvatskoj najbolje rezultate postiže u Podunavlju i Slavoniji, a ima je čak i u Istri, ali pod nazivom Borgonja. Frankovke ima i SAD-u u vinogorjima u   Idahu, Pennsylvaniji, državi Washington i regiji Finger Lakes u New Yorku, gdje je kao i u Njemačkoj, poznata kao Lemberger, pogotovo u regiji Wuttemberg. Na kušanju u Feričancima smo imali 64 uzorka frankovki u raznim varijacijama, od rose do mlade iz inoxa, odležane iz drva te predikatnih frankovki.

Karakteristike

U komisiji je uz mene bilo još osam članova, a predsjednik ocjenjivačke komisije bio je Matijaž Lemut, poznati vipavski vinar koji u Feravinu ima ulogu vanjskog suradnika. Kušali smo dosta finih frankovki, no rezultati ocjenjivanja će biti objavljeni tek krajem rujna za vrijeme drugog festivala frankovke. Od svih kušanih frankovki meni osobno se je jako svidjela frankovka Miraz vinarije Feravino iz berbe 2017, koja je lani osvojila nagradu kao najbolja mlada frankovka. Grožđe za ovo vino raslo je na položaju Srednjak, na tlu kombinacije ilovače i pijeska gdje su vinogradi stari oko četrdeset godina. Feravino danas uzgaja ukupno 160 hektara vinograda, od toga oko 40 hektara otpada na frankovku. Grožđe je brano sredinom listopada te je nakon ručne berbe slijedilo odležavanje od 12 mjeseci u 90 posto rabljenih te 10 posto novih barrique bačvica. Nakon toga vino je pretočeno u inox te je u njemu sljubljeno te pretočeno u boce. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto, na nosu se na prvo mirisanje javlja nota crnoga ribiza, cedrovine, vanilije, kupine, prašine, dima. Vino je suho, toplo i djelomično mekano a s druge strane krasi ga ugodna svježina, fini ugodni i mekani tanini s punim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, trajnost okusa je jako dobra, a na aftertasteu javlja se nota kupine. Vino je u jako dobroj kondiciji te još uvijek u uzletu i u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem šest do sedam godina. Enogastronomski vino sam kušao uz janjeće pečenje ispod čripnje s krumpirom.

 

Ime vina: Frankovka Miraz

Godina berbe: 2017.

Proizvođač: vinarija Feravino

Lokacija: Feričanci / Slavonija

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Janjeće pečenje s krumpirima

Ocjena:   9,2 / 10

Čaša: Bordeaux Vinum Riedel glass

Cijena (mpc): 80,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom