Ilustracija (Pexels)
Ljubitelji kave neprestano su u potrazi za načinima kako svoju omiljenu šalicu učiniti još boljom. Bilo da se radi o jutarnjem espressu, cappuccinu uz doručak ili poslijepodnevnoj ledenoj kavi, kvaliteta napitka ovisi o nizu faktora - od vrste zrna i datuma prženja do načina pripreme, prenosi Index.hr.
No, bez obzira na to je li vaša kava voćnih ili čokoladnih nota, gotovo uvijek je prisutna i doza gorčine ili kiselosti. Postoji jedan jednostavan sastojak koji može uravnotežiti okuse i podići vaš ritual ispijanja kave na novu razinu, a nije šećer - riječ je o prstohvatu dimljene morske soli, piše The Kitchn.
Iako se na prvu može činiti kao neobičan dodatak, sol djeluje gotovo čarobno u neutraliziranju gorčine koja je prirodno prisutna u kavi. Samo prstohvat kvalitetne dimljene morske soli ne samo da će ublažiti oštre i kisele note, već će napitku dodati i suptilnu, dimljenu kompleksnost koja obogaćuje svaki gutljaj.
Ovaj jednostavan trik pojačava prirodne arome kave, izvlačeći na površinu njezinu skrivenu slatkoću i dajući joj dublji, bogatiji okus.
Važno je napomenuti da se ne preporučuje korištenje obične kuhinjske soli. Najbolji rezultati postižu se s visokokvalitetnom morskom soli u pahuljicama. Dovoljan je tek prstohvat ili dva, s obzirom na njezinu jačinu.
Sol možete posuti po vrhu tople ili hladne kave kao dekoraciju ili je dodati na dno šalice prije pripreme espressa kako bi se u potpunosti otopila. U oba slučaja, rezultat je ukusnija šalica kave.