KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jednostavnije ne može - pekmez od šljiva iz pećnice

| Autor: Cukar.com.hr

Sastojci:

2,6 kg šljiva ili onoliko koliko želite, što više to bolje

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Šljive operite, prepolovite ih i odstranite im koštice. Posložite šljive u tepsiju i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu.

U početku nikakav dodatni napor ne trebate ulagati, samo pustite šljive da se peku. Nakon sat i pol pečenja šljive će se krenuti zgušnjavati.

Sada sve malo promiješajte i nastavite peći. Po potrebi smanjite malo temperaturu pečenja. Kako će se šljive zgušnjavati i peći morat ćete češće miješati da ne zagore.

Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje. Pažljivo ga izvadite iz pećnice i prebacite u sterilne teglice. Otvorene teglice ostavite u pećnici zagrijanoj na 110 stupnjeva još desetak minuta.

Nakon toga teglice zatvorite i umotajte ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.

Ovako pripremljen pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i trajat će vam cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvorite teglicu, potrošite ga unutar nekoliko dana.

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter