Sastojci:
2,6 kg šljiva ili onoliko koliko želite, što više to bolje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Šljive operite, prepolovite ih i odstranite im koštice. Posložite šljive u tepsiju i stavite ih peći u zagrijanu pećnicu.
U početku nikakav dodatni napor ne trebate ulagati, samo pustite šljive da se peku. Nakon sat i pol pečenja šljive će se krenuti zgušnjavati.
Sada sve malo promiješajte i nastavite peći. Po potrebi smanjite malo temperaturu pečenja. Kako će se šljive zgušnjavati i peći morat ćete češće miješati da ne zagore.
Pekmez je gotov kada postane jako gust i tamno ljubičaste boje. Pažljivo ga izvadite iz pećnice i prebacite u sterilne teglice. Otvorene teglice ostavite u pećnici zagrijanoj na 110 stupnjeva još desetak minuta.
Nakon toga teglice zatvorite i umotajte ih u kuhinjsku krpu te ih ostavite da se postupno ohlade.
Ovako pripremljen pekmez čuvajte na tamnom i hladnom mjestu i trajat će vam cijelu zimu. Ipak, jednom kada otvorite teglicu, potrošite ga unutar nekoliko dana.