KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Slana pita koja će oduševiti čak i one koji ne vole zelenjavu!

| Autor: Glas Istre

Ova ukusna slana pita mogla bi sve one koji baš i ne vole povrće pretvoriti u ljubitelje zelenjave.

Ukusan nadjev na bazi špinata, blitve i brokule u hrskavom tijestu zvuči kao idealna kombinacija za ručak ili večeru, preporuča zadovoljna.hr.

SASTOJCI ZA TIJESTO:

30 dag oštrog brašna

15 dag maslaca

1 jaje srednje veličine

1 mala žlica soli

SASTOJCI ZA NADJEV:

25 dag špinata

25 dag blitve

10 dag brokule

4 jaja

4 dl jogurta

10 dag feta sira

sol i papar

žlica maslinova ulja ili druge masnoće po želji

PRIPREMA:

Blitvu i špinat operite pa narežite na tanje trakice. Razdvojite cvjetove brokule na manje komade i operite ih.

Sad pripremite tijesto. U brašno dodajte sol i maslac narezan na tanke šnite. Vrhovima prstiju izmrvite maslac uz pomoć brašna. Budite brzi jer se maslac ne smije previše otopiti. Kada primijetite da je maslac veličine krupnih krušnih mrvica, dodajte jaje i zatim zamijesite tijesto.

Nemojte ga mijesiti predugo jer će zbog toga postati žilavo. Dovoljno je da sjedinite maslac, brašno i jaje u glatku smjesu. Tijesto rukama oblikujte u loptu pa zatim u disk (tako ćete ga kasnije lakše valjati), omotajte plastičnom folijom te stavite u hladnjak na 15 minuta.

Na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. U zdjelu ubacite špinat i blitvu, posolite i popaprite pa pirjajte 2-3 minute dok povrće malo ne "povene". Ubacite brokulu i pirjajte sve zajedno još 5 minuta pa maknite s vatre.

U zdjelici razmutite jaja, dodajte jogurt, malo začinite po ukusu u dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini. Ako imate okrugli kalup, tijesto razvaljajte u krug, a ako koristite klasičan pravokutni kalup, onda ga razvaljajte u pravokutnik. Prebacite ga u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite ga 10 minuta i zatim izvadite van.

Na tijesto rasporedite povrće, zalijte mješavinom jaja i jogurta, posipajte po vrhu fetu i vratite u pećnicu. Pecite pitu između 30 i 40 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Kada je površina pite zlatnožute boje, a tijesto se odvojilo od ruba i također je lijepo tamno – pita je gotova.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini