KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Savršeno kremasta juha od šampinjona

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Sezona je gljiva, a bez obzira hoćete li sami u berbu ili ćete ih kupiti u trgovini - sad je pravo vrijeme za domaću juhu od gljiva. Danas vam donosimo recept za savršeno kremastu juhu od šampinjona.

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 50 g maslaca
  • 3 srednje ljutike

Za zapršku i bešamel:

  • 40 g maslaca
  • 40 g brašna
  • 800 ml punomasnog mlijeka
  • lovorov list
  • 1 mala glavica luka
  • 2 klinčića
  • prstohvat naribanog muškatnog oraščića

Ostalo:

  • 200 ml vrhnja za šlag bez šećera (ili crème fraîche)
  • 50 ml punomasnog mlijeka
  • krutoni
  • maslac
  • peršin
  • sol, papar

Priprema:

Dodajte maslac u lonac pa zagrijte na srednje niskoj temperaturi. Kad se maslac otopi, dodajte sitno sjeckanu ljutiku i pržite 2-3 minute uz miješanje tako da ne potamni. Zatim dodajte sjeckane gljive i promiješajte da se sjedine sa ljutikom. Kuhajte 2-3 minute pa posolite i popaprite.

Nastavite kuhati na srednje niskoj vatri i neprestano miješajte gljive tako da ispuste većinu tekućine (oko 10 minuta). Ugasite vatru i ostavite sa strane.

Za zapršku dodajte malo maslaca u malu tavu i zagrijte. Kada se maslac otopi dodajte brašno i miješajte da se sjedini. Kuhajte dvije minute uz povremeno miješanje, a zatim ugasite vatru i stavite lonac na stranu.

U drugi lonac dodajte punomasno mlijeko, 2 manja lista lovora, luk u koji zabodite klinčiće, a dodajte i sol, papar i prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića. Stavite lonac na srednje jaku vatru i lagano kuhajte uz miješanje. Aromatizirano mlijeko je spremno kada luk počne "plesati" ili se ljuljati. Maknite mlijeko s vatre i ostavite da odstoji 5 minuta. Izvadite luk, klinčiće i lovorov list.

Povežite zapršku i aromatizirano mlijeko pa umutite da se sjedini. Lonac stavite na srednju vatru i uz neprestano miješanje zakuhajte bešamel. Umak bi se trebao početi lagano zgušnjavati kada je spreman.

Stavite fino cjedilo na lonac s kuhanim gljivama i polako ulijevajte bešamel. Pomoću gumene lopatice ostružite sav umak koji se zalijepio za posudu. Pomiješajte da se sjedini. Izmiksajte štapnim mikserom pa procijedite za više okusa i glatku teksturu. Ulijte preostalo mlijeko i vrhnje za šlag pa promiješajte da se sjedini. Lagano zagrijte na srednjoj vatri.

Poslužite u tanjurima s krutonima, malim komadićem maslaca i nasjeckanim peršinom.

Dobar tek!

Izvor: Pun kufer

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter