KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Počela je sezona šparuga, a s njima na meni dolazi i nekoliko proljetnih jela - RIŽOTO SA ŠPARUGAMA

| Autor: Glas Istre
Rižoto sa šparugama (Ilustracija)

Rižoto sa šparugama (Ilustracija)


Počela je sezona šparuga, a s njima na meni dolazi i nekoliko proljetnih jela - fritaja sa šparugama (i ostalim dodacima po želji), krem juha od šparuga, a rižoto sa šparugama također je odlično jelo koje bi doista bila prava šteta ne iskušati sa svježim i mladim šparugama, piše portal pecireci.com.

SASTOJCI:

1 luk

500 g šparuga

150 ml bijelog vina

80 g maslaca

2 češnja češnjaka

sol

papar

1 l temeljca

400 g riže arborio

PRIPREMA:

Najprije šparuge operite pa im odrežite donje tvrde dijelove (cca 3 cm na svakoj stabljiki). Te dijelove stavite u lonac sa 1 l vode, dodajte nekoliko kolutova poriluka ili luka, korjen peršina ili celera, posolite i popaprite te pustite da kuha kakvih 15-tak minuta. Ako imate još kakvog povrća u hladnjaku ili vrtu, svakako ga dodajte (nekoliko kolutova mrkvice, korabica, vlasac, mladi luk…) Dobro začinite temeljac, kušajte kada prokuha da li je dovoljno začinjeno. Na kraju sve procijedite. Ovako dobivenim temeljcem zalijevat ćemo rižoto tijekom kuhanja.

Ostatak šparuga narežite na komade od cca 3 cm i prokuhajte ih 5 minuta te odmah ocijedite i polijte hladnom vodom.

Na malo maslinovog ulja pržiti sitno sjeckan luk 2-3 minute. Tada dodati sitno sjeckan češnjak, promiješati pa pržiti još 1 minutu. Dodati rižu pa uz miješanje pržiti 2-3 minute.

Sada je vrijeme da na rižu dolijemo vino. Uz miješanje pustiti da vino potpuno ispari i da riža lijepo upije sve te fine okuse luka, češnjaka i vina.

Sada početi dodavati temeljac na rižu. Svaki put dodajte cca 200 temeljca, promiješajte i kada riža skoro potpuno ‘popije’ temeljac, dodajte još…i tako dok ne potrošite sav temeljac.   Pred sam kraj dodajte u rižoto prokuhane šparuge, promiješajte, kušajte rižoto (jer ako niste dovoljno začinili temeljac, trebat ćete dodati soli i papra) i prokuhajte još 5 minuta.

Rižoto bi trebao biti gotov za maksimalno18 minuta. Toliko je dovoljno riži da se lijepo skuha, a opet ne prekuha. Rižoto na samom kraju sklonite sa vatre, dodajte maslac izrezan na kockice i promiješajte. Trebalo bi biti još dosta rijetko. Ostavite poklopljeno da miruje još 10-15 minuta i da riža upije ostatak tekućine.

Pancetu popržiti u posebnoj tavici da bude potpuno hrskava.

Rižoto sa šparugama poslužiti posipan komadićima pancete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini