KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Musaka na grčki način - izuzetno ukusno jelo koje se jednostavno priprema

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Musaka je tradicionalno grčko jelo, a iako se kod nad najčešće priprema s krumpirima - tradicionalna grčka musaka priprema se s patlidžanima, mljevenim mesom i bešamelom.

Sastojci:

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 patlidžana
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • svežanj svježeg peršina
  • žličica soli
  • pola žličice papra
  • 100 g gaude

Umak bešamel:

  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice oštrog brašna
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • muškatni oraščić
  • 50 ml mlijeka

Priprema:

Operite povrće, patlidžane narežite na tanke ploške i posložite ih po plitkom tanjuru kako bi otpustili svoje sokove. Luk, mrkvu, peršin i češnjak nasjeckajte na sitno.

U posudu stavite mljeveno meso i kuhačom ga usitnite pa dodajte prethodno nasjeckano povrće, sol i papar. Sve zajedno promiješajte i ostavite 15 minuta da se okusi povrća i mljevenog mesa prožmu. Za to vrijeme pripremite bešamel.

Kod pripreme bešamela važno je da omjer maslaca i brašna bude 1:1. U dubljoj tavici otopite maslac i dodajte brašno. Lagano miješajte da brašno ne zagori. U umak dodajte mlijeko i miješajte pjenjačom kako biste izbjegli grudice. Pričekajte da se umak zgusne pa dodajte sol i papar te naribajte malo muškatnog oraščića. Sve zajedno za kraj dobro promiješajte.

U posudu u kojoj će se peći musaka na dno poredajte prvi sloj patlidžana, nakon toga dodajte sloj ranije pripremljenog mljevenog mesa i sve zalijte bešamelom. Ponovite postupak za još jedan sloj musake.

Na kraju pripreme musake sloj završite patlidžanima, dodajte bešamel i naribajte gaudu. Musaku pecite na 200 stupnjeva oko 40 – 50 minuta, dok se sir ne rastopi i ne poprimi zlatnožutu boju.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater