Tisuću je varijacija za pripremu tortilja. Najbolje je ipak pripravu ovog jela prilagoditi svojem okusu, raspoloživim namirnicama i sezoni. Kako je vrijeme šparuga nije loše upotrijebiti upravo ovo gorko samoniklo bilje za ravnotežu u slatko - gorkim okusima ostalog povrća.
Ukoliko kod kuće imate gotove tortilje jelo će biti spremno za dvadesetak minuta. U biti najviše vremena treba za čišćenje i sjeckanje povrća, sve ostalo je dok si rekao keks.
Ako niste vegetarijanci obično se u tortilje dodaje pileći file. Tako sam prepržila desetak minuta na maslinovom ulju male kockice pilećeg file i to domaćeg. Prethodno sam meso začinila gotovim začinom za takose i ostavila da odstoji pola sata, kako bi dobilo malo meksičkog "šmeka"
U drugoj sam tavi pirjala povrće. Umjesto luka upotrijebila sam pola poriluka, jer je lakše probavljiv. Odmah sam dodala mrkvu isjeckanu na način julienne kao i stapke celera koje daju svježinu, hrskavost i malo kiselkast okus. Kako sam imala kod kuće tikvice ubacila sam pola tikvice narezane na polumjesece i to tako da se zapeku. Suprotnost svom ovom povrću slatkastom po okusu, daju šparuge koje sam zatim dodala i pirjala zajedno sa svim drugim povrćem. Na koncu sam dodala malo pasate i kukuruz iz konzerve. Prema želji može se dodati i malo kuhane riže, ali nije potrebno, jer je uz tijesto tortilja to malo previše ugljikohidrata za moj ukus. Pri kraju sam pomiješala i piletinu da se sjedini.
Smjesa se zatim ubaci u tortilje koje se može dodatno začiniti majonezom ili vrhnjem ili naribanim sirom dok su tople kako bi se sir smekšao. Najbolje ih je servirati uz salatu, po mogućnosti rikulu koja daje malo opor gorkast okus. Koristila sam kupovne tortilje, ali ako imamo dovoljno vremena mogu se jednostavno i umijesiti. Nije nimalo loša ni varijanta s istom smjesom puniti palačinke.
Uobičajene namirnice koje se koriste za tortilje su paprike, crveni grah, zatim gljive, ali i drugo povrće.