(Snimio Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell)
Kiseli kupus savršena je zimska salata, a iako ga se može kupiti u trgovinama, domaći je uvijek ukusniji i mirisniji.
Za one koji nemaju mogućnost pripreme većih količina odjednom, dobra vijest je da se kupus može ukiseliti i u stanu, u manjim teglama — brzo, jednostavno i bez posebne opreme, piše Klix.
Potrebno:
Priprema kupusa:
Kupus naribajte ili sitno nasjeckajte te ga stavite u veću zdjelu. Posolite ravnomjerno i dobro promiješajte rukama, pritiskajući ga kako bi kupus otpustio sok i so došla do svih listova.
Punjenje tegli:
Kupus stavljajte postupno u teglu — nakon svakog sloja čvrsto ga pritisnite rukom ili drvenom kuhačom prema dnu.
Pritisak i tekućina:
Na vrh stavite oprani kamenčić ili uteg kako kupus ne bi isplivao kad se pojavi sok. Bitno je da kupus tijekom cijele fermentacije ostane potopljen u tekućini.
Zatvaranje i čuvanje:
Teglu prekrijte čistom krpom i pričvrstite gumicom. Tako osiguravate lagani protok zraka, ali sprječavate ulazak prašine i insekata.
Fermentacija:
Tegle držite na sobnoj temperaturi (oko 20 °C). Nakon tri do četiri dana, kupus će se ukiseliti i biti spreman za jelo. Zatim ga možete premjestiti na hladnije mjesto (balkon, smočnica ili hladnjak) kako bi zadržao svježinu.