toplo preporučamo

Kruh sa sirom i češnjakom za vikend

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


Za izradu ovog mekanog i domaćeg kruha bit će vam potrebno nešto više vremena, ali vjerujte nam, isplatit će se. Tijesto se puni sirom, a premazuje maslacem s češnjakom i peršinom.

Topli kruh s rastopljenim sirom odličan je izbor za ukusan doručak ili večeru, piše Index.hr.

Mi ga obožavamo pripremati za blagdanske, ili pak, obične vikende - za druženja s prijateljima ili obitelji. Može biti samostalni obrok ili snack na stolu, a vjerujte nam - kad ga imate kod kuće, teško ćete proći pokraj njega bez da otkinete komadić i pojedete onako usput. Da ne duljimo, evo kako se priprema - okušajte se već ovaj vikend.

Sastojci

Za tijesto:

  • toplo mlijeko
  • limunovo sok
  • topla voda
  • suhi kvasac
  • šećer
  • rastopljeni maslac
  • jaje sobne temperature
  • sol
  • češnjak u prahu
  • glatko brašno
  • naribani cheddar sir

Za preljev:

  • rastopljeni maslac
  • svježe sjeckani peršin
  • češnjak u prahu

Priprema

Prvo napravite mlaćenicu. Pomiješajte toplo mlijeko s limunovim sokom i ostavite sa strane 10 minuta. U većoj posudi pomiješajte pripremljenu mlaćenicu, toplu vodu, suhi kvasac i šećer. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 5 minuta da se kvasac aktivira.

Dodajte maslac, jaje, sol, češnjak u prahu i brašno. Sastojke miješajte drvenom kuhačom uz postepeno dodavanje ostatka brašna. Miješajte dok se sastojci ne povežu. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i mijesite ga.

Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu, okrenite ga par puta kako bi se nauljilo sa svih strana. Prekrijte kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu dok se ne udvostruči. Lagano namastite kalup za kruh dimenzija 23 x 12 cm.

Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika. Pospite sirom, a zatim zarolajte u štrucu. Oštrim nožem štrucu prerežite po dužini. Dobivene dvije trake čvrsto međusobno isprepletite. Dobro spojite i zalijepite krajeve tijesta kako se ne bi odvojili i prebacite u pripremljeni kalup.

Zagrijte pećnicu. U manjoj posudi pomiješajte rastopljeni maslac, peršin i češnjak u prahu pa time premažite tijesto. Stavite u pećnicu. Ako primijetite da tijesto počinje dobivati boju prije vremena, prekrijte ga aluminijskom folijom.

Izvadite iz pećnice i ostavite 10 minuta da se ohladi, a zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja. Narežite i poslužite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama