(Arhiva Glasa Istre)
Znate ona draga nam tradicionalna jela koja su se jela, i još uvijek se jedu, u mnogobrojnim domovima, jela koja su sinonim za bezbrižnost. Upravo jedno od takvih jela su krpice sa zeljem. Na sam njihov spomen u misli nam se vraća toplina bakine kuhinje, lonac iz kojeg se puši gusta para, a nozdrve nam pecka miris svježeg papra.
Pripremite ih kao samostalno jelo uz zdjelu zelene salate, uz pečenu kobasicu ili kao prilog ukusnim pečenim rebarcima.
Najprije umijesite krpice: u posudu prosijte brašno, dodajte mu prstohvat soli, promiješajte pa dodajte jaja i nekoliko žlica hladne vode. Umijesite glatko tijesto, ako je tijesto premekano, dodajte brašna. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga krpom i pustite da odstoji.
Potom tijesto podijelite u tri komada i svaki komad razvaljajte što tanje možete (krpice mogu biti i malo deblje). Složite tijesto jedno na drugo, lagano svaki list pobrašnite da se ne lijepi pa oštrim nožem izrežite deblje trake, a trake na kvadratiće, odnosno krpice.
Kupus očistite od vanjskih listova, prerežite ga popola pa mu odstranite tvrdi korijen, potom kupus narežite na trakice.
U loncu zagrijte mast, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane staklast, potom dodajte šećer i još malo pirjajte da se šećer malo karamelizira. Ubacite narezani kupus, posolite ga i pirjajte ga 10-15 minuta, dok kupus malo ne omekša.
U međuvremenu u većem loncu u slanoj vodi skuhajte krpice, ocijedite ih i dodajte u kupus.
Promiješajte, sve zajedno propirjajte još nekoliko minuta, začinite obilato paprom i odmah poslužite, piše Punkufer.