Ilustracija (Pixabay)
U užurbanoj svakodnevnici često posežemo za jednostavnijim kulinarskim rješenjima koja na uštede vrijeme, pa tako najčešće pitu ili burek radimo s gotovim korama.
No svi će se složiti - koliko god su ukusne gotove kore, domaće, svježe napravljene kore su prava poslastica. Tako da kad ulovite malo vremena - preporučamo da isprobate ovaj jednostavan recept kojim ćete sigurno oduševiti ukućane ili društvo.
Čime ćete nadjenuti kore - ostavljamo vama na izbor.
Sastojci za kore za 3 pleha:
500 g glatkog brašna
1 žlica ulja
sol
3 - 4 dcl mlake vode (po potrebi)
Priprema:
Sastojke na nabrašnjenoj površini umijesite u mekano glatko tijesto. Kad dobijete kompaktno tijesto, razdijelite ga na tri loptice.
Svaku lopticu tijesta posebno nauljite, malo spljoštite, prekrijte folijom i pustite da odstoji pola sata na toplom mjestu.
Na velikom pamučnom nabrašnjenom stolnjaku razvlačite svaku koru posebno - tijesto nježno razvlačite u krug, tako da zavučete dlanove ispod tijesta i lagano povlačite prema sebi. Ponavljajte postupak dok koru ne razvučete preko cijelog stola, odnosno do željene debljine. Debele rubove tijesta odrežite nožem te ostatak dodajte u sljedeću lopticu tijesta.
Razvučeno tijesto prerežite po sredini, poprskajte uljem, pa rasporedite prethodno pripremljen nadjev za pitu (sir, meso, zelje… po vašem izboru) na svaku koru. Koru počnite rolati s jednog ruba kore uz pomoć stolnjaka koji ćete podignuti i polako povlačiti prema sebi. Koru rolajte dok ne dobijete dugu tanku štrucu, te je nježno primite i položite u okrugli zauljeni kalup i motajte u krug.
Ako želite možete napraviti i više malih zvrkova ili štruca.
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.
Dobar tek!