KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kore za pite - superjednostavan recept za pravi domaći burek ili najfiniju pitu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


U užurbanoj svakodnevnici često posežemo za jednostavnijim kulinarskim rješenjima koja na uštede vrijeme, pa tako najčešće pitu ili burek radimo s gotovim korama.

No svi će se složiti - koliko god su ukusne gotove kore, domaće, svježe napravljene kore su prava poslastica. Tako da kad ulovite malo vremena - preporučamo da isprobate ovaj jednostavan recept kojim ćete sigurno oduševiti ukućane ili društvo.

Čime ćete nadjenuti kore - ostavljamo vama na izbor.

 

Sastojci za kore za 3 pleha:

500 g glatkog brašna

1 žlica ulja

sol

3 - 4 dcl mlake vode (po potrebi)

 

Priprema:

Sastojke na nabrašnjenoj površini umijesite u mekano glatko tijesto. Kad dobijete kompaktno tijesto, razdijelite ga na tri loptice.

Svaku lopticu tijesta posebno nauljite, malo spljoštite, prekrijte folijom i pustite da odstoji pola sata na toplom mjestu.

Na velikom pamučnom nabrašnjenom stolnjaku razvlačite svaku koru posebno - tijesto nježno razvlačite u krug, tako da zavučete dlanove ispod tijesta i lagano povlačite prema sebi. Ponavljajte postupak dok koru ne razvučete preko cijelog stola, odnosno do željene debljine. Debele rubove tijesta odrežite nožem te ostatak dodajte u sljedeću lopticu tijesta.

Razvučeno tijesto prerežite po sredini, poprskajte uljem, pa rasporedite prethodno pripremljen nadjev za pitu (sir, meso, zelje… po vašem izboru) na svaku koru. Koru počnite rolati s jednog ruba kore uz pomoć stolnjaka koji ćete podignuti i polako povlačiti prema sebi. Koru rolajte dok ne dobijete dugu tanku štrucu, te je nježno primite i položite u okrugli zauljeni kalup i motajte u krug.

Ako želite možete napraviti i više malih zvrkova ili štruca.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i pecite oko pola sata.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter