Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Mesna pita s pire krumpirom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ništa nas ne može ugrijati kao ova pita s nadjevom od mljevene junetine i pire krumpira. Po želji u mesni nadjev dodajte mrkvu, papriku ili grašak, prenosi Index.hr.

Sastojci

Mesno punjenje

  • 50 m maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 650 g mljevene junetine
  • 2 žlice koncentrata rajčice 
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 150 ml crnog vina
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 400 ml goveđeg temeljca
  • 1/2 Worcestershire umaka
  • sol po potrebi
  • papar po potrebi

Pire krumpir

  • 900 g krumpira, narezanog na kocke
  • 100 g maslaca
  • 120 ml mlijeka

Priprema

Mesno punjenje

Zagrijte polovicu ulje u velikoj tavi. Dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, oko 5 minuta.

Na luk ubacite mljeveno meso i pržite ga dok ne porumeni. Umiješajte koncentrat rajčice i kuhajte 1 minutu. Dodajte brašno i timijan te kuhajte još minutu. Ulijte crno vino te drvenom kuhačom ostružite sve karamelizirane komadiće.

Začinite po ukusu i dodajte Worcestershire umak. Ulijte temeljac i pirjajte 45 minuta ili dok mljeveno meso ne omekša i smjesa se zgusne.

Pire krumpir

Dok se meso pirja stavite krumpir u lonac s posoljenom vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru i kuhajte 12–15 minuta ili dok ne omekša. Ocijedite i vratite krumpir u lonac.

Dobro ga zgnječite, pa dodajte maslac i mlijeko. Promiješajte kako bi dobili glatki pire. Začinite po želji sa soli i paprom.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pečeni nadjev s mesom rasporedite po dnu keramičke posude za pečenje. Na meso rasporedite pire od krumpira i poravnajte površinu. Stavite u pećnicu na 10 minuta ili dok ne porumeni.

Poslužite odmah uz salatu po izboru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama