KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Peciva od sira i luka

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Može li išta nadmašiti klasično pecivo od sira i luka svježe napravljeno i pojedeno toplo izravno iz pećnice? Sumnjamo! U receptu se koristi gotovo lisnato tijesto da bi stvari bile brze i jednostavne, tako da ih možete pripremiti za ručkove i piknike.

Sastojci

  • 25 g maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 2 luka, narezana na ploške
  • 2 zgnječena češnja češnjaka
  • 3 krumpira, oguljena i narezana na kockice
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 žlica senfa
  • 1⁄2 žličice kajenskog papra
  • 150 g zrelog cheddara, naribanog
  • glatko brašno, za posipanje
  • 500 g gotovog lisnatog tijesta
  • 1 jaje, istučeno, za glazuru
  • sol i svježe mljeveni crni papar
  • ajvar ili kečap za posluživanje

Priprema

Zagrijte maslac i ulje u tavi na laganoj do srednje jakoj vatri i pecite luk, često miješajući, oko 12 minuta dok ne omekša i počne dobivati boju na rubovima. Dodajte češnjak i kuhajte još 3-4 minute. Prelijte u veliku zdjelu za miješanje i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu kuhajte krumpir u loncu s kipućom slanom vodom oko 7 minuta ili dok ne omekša. Dobro ocijediti i ostaviti da se ohladi. Dodajte krumpir u smjesu luka, a zatim dodajte peršin, senf, kajenski sir i sir. Dobro začinite solju i paprom i promiješajte da se sjedini.

Lagano pospite radnu površinu brašnom i razvaljajte lisnato tijesto na debljinu od 2-3 mm i izrežite 6 diskova.

Žlicom stavite nadjev od krumpira na jednu stranu svakog diska za pecivo ostavljajući rub od najmanje 1 cm. Premažite rubove diskova za tijesto vodom i preklopite preko nadjeva da se obloži.

Pritisnite rubove zajedno da se zatvore. Stisnite rubove između palca i prsta. Peciva slažite u pleh obložen papirom za pečenje i ohladite 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 210 C i ventilator.

Peciva namažite razmućenim jajetom i pecite 25-30 minuta dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Poslužite toplo s dodatkom luka, ajvara ili kečapa sa strane, piše BBC Food

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter