KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Falafel - pržene kuglice od slanutka

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Falafel su bezmesne pržene kuglice kojima je glavni sastojak slanutak ili bob. Izmislili su ih egipatski beduini, a osim u sjevernoafričkim zemljama i na bliskom istoku, u posljednje vrijeme postaju sve popularniji fast-food širom svijeta.

Serviraju se sa povrćem, prženim krumpirićima, kao zamjena za meso u kebabu, ili se jedu same sa nekim laganim umakom.

Sastojci za 4 osobe:

  • 400 g slanutka iz konzerve
  • 4 žlice krušnih mrvica
  • 5 režnjeva češnjaka
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 4 žlice brašna
  • ½ glavice luka
  • 1 žlica sezama
  • 250 ml vrhnja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • ulje
  • sol
  • papar

Priprema:

Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač. Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode).

Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.

Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina.

Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica).

Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje.

Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od jogurta i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum