(Foto: Fini recepti)
Falafel su bezmesne pržene kuglice kojima je glavni sastojak slanutak ili bob. Izmislili su ih egipatski beduini, a osim u sjevernoafričkim zemljama i na bliskom istoku, u posljednje vrijeme postaju sve popularniji fast-food širom svijeta.
Serviraju se sa povrćem, prženim krumpirićima, kao zamjena za meso u kebabu, ili se jedu same sa nekim laganim umakom.
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač. Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode).
Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta.
Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo vrhnje, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina.
Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica).
Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje.
Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od jogurta i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.
Dobar tek!
Izvor: Fini recepti