kuhajte s glasom istre

Recept dana: Zapečeni grah s kobasicama

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Zapečeni grah ili kako bi neki rekli "gravče na tavče". Ovo je jedan od najomiljenih načina priprave graha iako ga iz nepoznatih razloga obično jedemo u restoranima i rijetko ga pripravljamo kod kuće.

Sastojci:

  • grah, 400 g bijelog
  • kobasica, 4
  • luk, 2 glavice
  • slanina, 100 g
  • slatka mljevena paprika, 1 žličica
  • koncentrat rajčice, 1 žličica pire
  • češnjak, 2 režnja
  • brašno, 1 žlica
  • feferoni, 2 suha
  • ulje, 1.5 dl
  • peršin
  • sol i papar

 

Priprema:

Grah očistimo, operemo i namočimo u hladnoj vodi preko noći.

Namočeni grah ocijedimo i stavimo kuhati u čistu vodu.

Kada voda zavri, grah kuhamo deset minuta i ocijedimo u cjedilu.

Grah potom vratimo u lonac, dodamo lovorov list, sol, svježu vodu i ponovo kuhamo po prilici 45 minuta.

Zatim grah ocijedimo tako da u zdjeli ostane malo tekućine od kuhanja.

U tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša.

Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo kuhani grah s preostalom tekućinom od kuhanja i nasjeckani feferon.

Po potrebi još malo začinimo solju i paprom te ostavimo da zavri.

Tako pripremljen grah premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, a odozgo utisnemo kobasice.

Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 minuta.

(Izvor: Fini recepti)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini