(Foto: Fini recepti)
Zapečeni grah ili kako bi neki rekli "gravče na tavče". Ovo je jedan od najomiljenih načina priprave graha iako ga iz nepoznatih razloga obično jedemo u restoranima i rijetko ga pripravljamo kod kuće.
Sastojci:
Priprema:
Grah očistimo, operemo i namočimo u hladnoj vodi preko noći.
Namočeni grah ocijedimo i stavimo kuhati u čistu vodu.
Kada voda zavri, grah kuhamo deset minuta i ocijedimo u cjedilu.
Grah potom vratimo u lonac, dodamo lovorov list, sol, svježu vodu i ponovo kuhamo po prilici 45 minuta.
Zatim grah ocijedimo tako da u zdjeli ostane malo tekućine od kuhanja.
U tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša.
Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo kuhani grah s preostalom tekućinom od kuhanja i nasjeckani feferon.
Po potrebi još malo začinimo solju i paprom te ostavimo da zavri.
Tako pripremljen grah premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, a odozgo utisnemo kobasice.
Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 minuta.
(Izvor: Fini recepti)