SELO I PRIRODA KAO IZVOR INSPIRACIJE

ĆIĆARIJA KAO MJESTO NADAHNUĆA: Umjetnici pomažu lokalnom razvoju, održivom turizmu, zaštiti prirodne i kulturne baštine

Umjetnici vide i osjećaju okolinu u kojoj se nalaze na najrazličitije načine i kroz dugovječnost održavanja likovnih kolonija ispostavilo se da, neovisno što se nalaze na istoj lokaciji, svaki će autor na posve drugačiji način interpretirati doživljeno i time ostaviti trajni trag prirodnih ljepota i okruženja koje su ga potakle na stvaranje

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Zamislite idiličan, od ljudi gotovo napušten prostor koji ustaje i predstavlja se svijetu pozivajući umjetnike da tamo borave i stvaraju svoja bezvremenska djela, sedam umjetnika sedam dana na Ćićariji. Upravo je to glavna ideja projekta "Ćićarija kao mjesto nadahnuća" - potaknuti mobilnost umjetnika i kreativaca na selo i u prirodu kao izvor njihove inspiracije, istodobno koristeći njihov kreativni rad kao poticaj lokalnog razvoja (i održivog turizma), zaštitu prirodne i kulturne baštine te, kroz suradnju s medijima, promovirati prirodne ljepote Ćićarije, kao i bogatu narodnu kulturnu baštinu kroz umjetnička djela.

WILDdArt - dio umjetničke kolonije

- Činjenica da je Ćićarija površinom najveća i najmanje naseljena općina u Istri potaknula nas je da na baš tom prostoru realiziramo sedmodnevnu umjetničku koloniju. Organizator kolonije bit će udruga Babucera Brgudac, a partner u organizaciji projekta Općina Laničće. Kroz rad i djelovanje umjetnika na tim prostorima, njihovu interakciju s lokalnim stanovništvom, ali i s posjetiteljima, posebice s djecom kroz dane otvorenih vrata.

Organizacijom posjeta djece koloniji posebno želimo istaknuti da je Ćićarija upravo takva kakva je danas možda još jedina oaza u Istri pogodna za zaista održivi razvoj pa tako i turizam na što ćemo tijekom trajanja umjetničke kolonije više puta skrenuti pozornost javnosti, mi, kao organizatori, ali i sami umjetnici svojim sudjelovanjem i radovima, kažu organizatori.

Ćićarija (Snimio Enes Seferagić Enki)

WILDdArt bit će dio umjetničke kolonije "Ćićarija kao mjesto nadahnuća" kojima se želi potaknuti umjetnički rad te umjetnike, koji će u koloniji stvarati, uputiti k netaknutom prirodnom okolišu čime bi kroz njihov rad skrenuli pozornost na to da je područje Ćićarije šumom najbogatije te ujedno jedno od posljednjih i najveće područje divljine u Istri.

Divljina predstavlja vitalni element europske prirodne i kulturne baštine. Uz svoju unutarnju vrijednost divljina nudi priliku ljudima da je iskuse. Duhovnu kvalitetu prirode u najširem iskustvenom smislu - izvan pukih fizičkih i vizualnih svojstava, posebno kroz njezin psihološki utjecaj na nas. Te da upravo ta netaknuta priroda kojom Ćićarija obiluje pruža važnu ekonomsku, socijalnu i ekološku korist, uključujući i usluge ekosustava koje besplatno obavlja na dobrobit svih.

Ćićarija (Snimio Enes Seferagić Enki)

Divljina je važan dio našeg opstanka te između ostalog izvršava mnoge funkcije na koje također radom kolonije želimo skrenu pozornost šire javnosti. Ona je najveći čuvar biološke raznolikosti, ekosustav divljine pruža mnogobrojne dobrobiti za zajednicu kao i širu okolinu, povezuje krajolike, apsorbira i skladišti ugljični dioksid iz atmosfere, omogućuje nam usvajanje novih znanja o razumijevanju prirodnih procesa i nadahnjuje ljude. Kao takvu želimo je i sačuvati. Dakle neophodno je mijenjati naš odnos prema prirodi kao carstva prema resursu.

Priroda kao oaza mira

"Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj", riječi su Aristotela. Kroz cijelu povijest umjetnosti priroda je bila (i ostala) jedna od glavnih inspiracija likovnih umjetnika. I danas, kada živimo u velikim gradovima i prometnim gužvama te uz obilje najraznolikije tehnologije, sve češće žudimo za boravkom u prirodi, a tu potrebu još više osjećaju umjetnici u potrazi za mirom u kojem bi mogli sabrati misli i izraziti ih u umjetničkom mediju koji osjećaju kao svoj.

Ćićarija (Snimio Enes Seferagić Enki)

Umjetnici vide i osjećaju okolinu u kojoj se nalaze na najrazličitije načine i kroz dugovječnost održavanja likovnih kolonija ispostavilo se da, neovisno što se nalaze na istoj lokaciji, svaki će autor na posve drugačiji način interpretirati doživljeno i time ostaviti trajni trag prirodnih ljepota i okruženja koje su ga potakle na stvaranje.

Organizacija likovne kolonije na području Ćićarije ima višestruku dobit za sve uključene – od likovnih umjetnika koji će imati priliku upoznati, istražiti i nadahnuti se neistraženim ljepotama prirode, kao i za lokalno stanovništvo koje će dobiti novu neosporivu kulturnu i umjetničku vrijednost.

Isto tako i za sve zainteresirane iz obližnjih mjesta i gradova koji će biti zainteresirani posjetiti likovnu koloniju i na Dan otvorenih vrata upoznati vrsne hrvatske likovne umjetnike, vidjeti iz prve ruke kako nastaje umjetničko djelo te, ukoliko budu zainteresirani, i sami se okušati u likovnom stvaralaštvu uz stručno vodstvo umjetnika koji će sudjelovati na koloniji. Likovni umjetnici će tijekom kolonije stvarati djela inspirirana okruženjem u kojem se nalaze, a ta će djela ostati kao zalog za budućnost zajednice koja će istovremeno dobiti kvalitetan likovni sadržaj dostupan svim zainteresiranima – od lokalne zajednice do turista željnih umjetničkih sadržaja.

Pokazati bojom umjesto riječima

Umjetnici će svojim prisustvom privući pozornost javnosti i medija, a kako je cilj okupiti umjetnike različitih generacija iz cijele Hrvatske, pri povratku u svoje domove umjetnici će podijeliti svoje dojmove i proširiti informacije o koloniji među kolegama i prijateljima.

Ćićarija (Snimio Enes Seferagić Enki)

Za vrijeme trajanja kolonije bilježit će se radni proces i inspirativna atmosfera na koloniji, kao i prirodne ljepote kraja s kojima ćemo umjetnike detaljno upoznati. Po završetku kolonije prezentirat će se nastali radovi, intervjuirati umjetnici – sudionici kolonije i medijski izvijestiti šira javnost o aktivnostima koje su se održavale tijekom kolonije, završnim radovima nastalim na koloniji, kao i dojmovima sudionika o istarskom kraju u kojem su boravili, o ljudima koje su upoznali i općenito o dojmovima iskustva sudjelovanja na ovoj jedinstvenoj koloniji.

"Jednostavnost u umjetnosti postižemo spontano dok se približavamo stvarnom smislu stvari", reći će Constantin Brancusi. Dodatna vrijednost kolonije je angažiranje osoba iz struke. Nezavisna kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol u funkciji izbornice kolonije koncipirat će natječaj za sudionike na koloniji, a kvalitetna selekcija akademskih likovnih umjetnika različitih generacija i iz različitih dijelova Hrvatske rezultirat će objedinjavanjem jedinstvenih umjetnika iz cijele Hrvatske koji će svojom reputacijom, postignućima i aktivnim djelovanjem kao i kvalitetnim dosadašnjim likovnim opusima boraveći, družeći se i stvarajući likovna djela na koloniji dodatno obogatiti ovu koloniju i istaknuti ju među mnogim kolonijama koje se već održavaju diljem Hrvatske.

Ćićarija (Snimio Enes Seferagić Enki)

Postavljanje kvalitetnih temelja prilikom selekcije sudionika, ali i cjelokupne organizacije kolonije s ugodnim smještajem, raznolikim aktivnostima te upoznavanjem i povezivanjem s lokalnim krajem i stanovništvom bit će veliki zalog za nastavak i razvoj ove kolonije i u narednim godinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter