(Tea TIDIĆ)
Za sve ljubitelje pizze i lignji, ovo jelo će zasigurno biti savršen gastronomski spoj. Naime, iako se u Italiji ovo jelo naziva calzone, po uzoru na pizzu, poveznica s ovim jelom zapravo jest tijesto, tako da su to zapravo lignje u tijestu.
Receptura je vrlo jednostavna, a iako je najbolje jesti toplo, odličnog je okusa i kad se ohladi.
Sastojci za 4 osobe:
Tijesto (možete kupiti već gotovo tijesto za pizzu, ili pak sami spremiti kod kuće)
Sastojci za tijesto:
½ kg glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca (ili kockica svježeg kvasca kojeg ste razmutili u malo mlake vode)
1 mala žličica šećera
2 male žličice soli
0,3 mlijeka
0,3 maslinovog ulja
3 dcl mlake vode
Sastojke dobro promiješajte u dubljoj posudi, ako je tijesto pretvrdo i ne da se mijesiti dodajte još malo vode.
Kad dobijete kompaktnu mekanu smjesu, prekrijte posudu u kojoj je tijesto krpom, stavite na toplo mjesto i pustite barem sat vremena da se tijesto "digne".
Na nabrašnjenoj površini razvucite tijesto da bude što tanje.
Nadjev:
500 g svježih lignji
600 g pomidora pelata
1 češanj češnjaka
1 grančica peršina
ekstra djevičansko maslinovo ulje
crni papar
origano
Priprema nadjeva:
Lignje očistite, dobro ih operite i narežite na kriške.
U dublju tavu stavite ulje i nasjeckani češnjak, dodajte narezane lignje, malo soli, papra i sjeckani peršin.
Popržite nekoliko minuta pa ubacite nasjeckane pomodore pelate i origano, te na slaboj vatri kuhajte oko sat vremena dok lignje ne omekšaju i umak se zgusne.
Tijesto podijelite na dva dijela, te stavite u dublji pleh prvi dio tijesta tako da napravite svojevrsni "kalup" od tijesta.
U to ulijte umak od lignji, te prekrijte drugim dijelom tijesta i dobro zalijepite krajeve.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, te peći oko 40 minuta.
Kad je gotovo, izrežite na kocke i servirajte.
Dobar tek!