KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Lignje u tijestu iliti calzone punjen lignjama

| Autor: Portal GlasIstre.hr
(Tea TIDIĆ)

(Tea TIDIĆ)


Za sve ljubitelje pizze i lignji, ovo jelo će zasigurno biti savršen gastronomski spoj. Naime, iako se u Italiji ovo jelo naziva calzone, po uzoru na pizzu, poveznica s ovim jelom zapravo jest tijesto, tako da su to zapravo lignje u tijestu.

Receptura je vrlo jednostavna, a iako je najbolje jesti toplo, odličnog je okusa i kad se ohladi.

Sastojci za 4 osobe:

Tijesto (možete kupiti već gotovo tijesto za pizzu, ili pak sami spremiti kod kuće)

Sastojci za tijesto:

½ kg glatkog brašna

1 vrećica suhog kvasca (ili kockica svježeg kvasca kojeg ste razmutili u malo mlake vode)

1 mala žličica šećera

2 male žličice soli

0,3 mlijeka

0,3 maslinovog ulja

3 dcl mlake vode

Sastojke dobro promiješajte u dubljoj posudi, ako je tijesto pretvrdo i ne da se mijesiti dodajte još malo vode.

Kad dobijete kompaktnu mekanu smjesu, prekrijte posudu u kojoj je tijesto krpom, stavite na toplo mjesto i pustite barem sat vremena da se tijesto "digne".

Na nabrašnjenoj površini razvucite tijesto da bude što tanje.

Nadjev:

500 g svježih lignji

600 g pomidora pelata

1 češanj češnjaka

1 grančica peršina

ekstra djevičansko maslinovo ulje

crni papar

origano

Priprema nadjeva:

Lignje očistite, dobro ih operite i narežite na kriške.

U dublju tavu stavite ulje i nasjeckani češnjak, dodajte narezane lignje, malo soli, papra i sjeckani peršin.

Popržite nekoliko minuta pa ubacite nasjeckane pomodore pelate i origano, te na slaboj vatri kuhajte oko sat vremena dok lignje ne omekšaju i umak se zgusne.

Tijesto podijelite na dva dijela, te stavite u dublji pleh prvi dio tijesta tako da napravite svojevrsni "kalup" od tijesta.

U to ulijte umak od lignji, te prekrijte drugim dijelom tijesta i dobro zalijepite krajeve.

Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, te peći oko 40 minuta.

Kad je gotovo, izrežite na kocke i servirajte.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter