ENOTEKA

Vinarija Dk nalazi se na pola puta između Štrigove i Čakovca: PUŠIPEL PRESTIGE

| Autor: Emil PERDEC

Pušipel Prestige rade samo u najboljim berbama pa on spada u svojevrsnu inačicu španjolske "reserva de la familia" koja se proizvodi u ograničenoj seriji od samo 1.200 butelja. Grožđe za ovaj pušipel Prestige raste na jednom od najboljih položaja vinarije koji nosi ime Grofovo na preko 300 metara nadmorske visine

Hrvatska vinska scena bogata je različitim sortama grožđa koje dijelimo s našim susjedima s kojima smo u povijesti živjeli u zajedničkim državama, a to su Talijani, Austrijanci, Mađari, Srbi, Crnogorci i Bošnjaci. U zadnjem broju pisao sam o malvazijama koje su mediteranske sorte grožđa i povijesno ih dijelimo s mediteranskim susjedima. No, velik utjecaj na hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo imala je Austro-Ugarska monarhija pa tako sa zemljama bivše monarhije imamo mnogo zajedničkih sorti grožđa. Najvažnija sorta srednjoeuropskog štiha je naravno graševina, ali danas bih se dotaknuo jedne vrlo zanimljive sorte koja čak u Hrvatskoj nosi dva imena.

Furmint ili šipon ili pušipel

Sorta grožđa furmint, tipična za mađarsku vinsku regiju Tokaj, u našoj zemlji naziva se moslavac i jako je raširena u Moslavini. Istu sortu grožđa u Međimurju nazivaju i pušipel, a u neposrednoj blizini, u susjednoj Sloveniji, naziva se šipon. Većina najboljih međimurskih vinarija nalazi se u okolici Štrigove, no obiteljska vinarija DK (Dvanajščak-Kozol), nalazi se na pola puta između Štrigove i Čakovca. Danas ova obiteljska vinarija obrađuje 11 hektara vinograda, a sortiment im čine uglavnom bijele sorte grožđa, predvođene pušipelom. Od ostalih sorti grožđa imaju sauvignon bijeli, pinot bijeli, pinot sivi, traminac, graševinu, muškat žuti a u dobrim berbama i pinot crni od kojega rade i jako dobar pjenušac. Godišnja proizvodnja u buteljama ide do 25.000, a dio se proda i kao rinfuza.

Ljubazni domaćini rado će Vas ugostiti u njihovoj prekrasnoj kušaonici s terasom s koje se pruža lijep pogled na vinograde. Vinariju su pred trideset godina osnovali supružnici Rajka i Zdravko, a danas su u posao uključene kćer Tea i sin Viktor. Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihova pušipela „Prestige“ iz berbe 2016., kojeg rade samo u najboljim berbama te i on spada u svojevrsnu inačicu španjolske „reserva de la familia“ koja se proizvodi u ograničenoj seriji od samo 1.200 butelja. Ovo iznimno vino imao sam priliku predstavljati u travnju ove godine na Masterclassu hrvatskih vina, na ovogodišnjoj manifestaciji Vinitaly u Veroni. Jako se svidjelo nazočnoj publici koja je posjetila radionicu.

Sušenje nakon berbe

Grožđe za ovaj pušipel „Prestige“ raste na jednom od najboljih položaja vinarije koji nosi ime Grofovo te se nalazi na preko 300 metara nadmorske visine. Tlo na kojem su zasađeni vinogradi sastavljeno je od kombinacije pjeskovitog tla pomiješanog s glinom i laporom, a vinogradi su stari u prosjeku četrdeset godina. Ručna berba koja spada u kategoriju kasne berbe jer se odvijala sredinom listopada, a beru se samo najbolji grozdovi. Nakon toga se grožđe ostavlja na prosušivanju u košarama mjesec dana pa tek onda ide na preradu. Nakon prerade slijedi fermentacija na autohtonim kvascima u trajanju od šest mjeseci. Potom vino odležava u novim bačvama od akacije 12 mjeseci te još šest mjeseci provede u boci pred puštanje na tržište. Vino krasi lijepa zelenkastožuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, postupno se otvara u čaši te mu je miris izražen, a krasi ga fina kakvoća. Na nosu se prvo javlja nota zrelijeg bijeloga voća u obliku žute kruške i dunje pa potom mala nota manga i kora crvene naranče, praćena notom suhog koštunjičavog voća poput suhih badema i malo ružmarina, dakle kompleksnost mirisa mu je izražena. Vino je po starom pravilu polusuho, ali po novom pravilu koje važi od ulaska u EU, vino je suho iako ima neprovrelog šećera preko stare granice od 4 grama, a ako mu je svježina veća za 2 grama od šećera onda je suho. Vino je djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane vino ima jako finu i ugodnu svježinu te je vrlo ukusno s lijepo izraženim srednjim tijelom. Vino je u jako dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa sasvim solidno traje. Vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertastu javlja mi se nota svježe marelice. Enogastronomski vino izvrsno paše uz riblji file od malo masnije ribe poput romba ili grdobine ili čak uz riječnu ribu poput šarana na rašljama.

Ime vina: Pušipel „Prestige“

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Dvanajšćak-Kozol

Lokacija: Dragoslavec / Međimurje

Temperatura serviranja: 10-12 °C

Gastro preporuka: file grdobine.

Ocjena: 9,2 / 10

Čaša: Malvazija Riedel glass.

Cijena (mpc): 80 kuna (Cicibela Rovinj-na upit)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater