KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Pečena patka – raskošno jelo za posebne prilike

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ako želite svojim ukućanima ili gostima prirediti pravo blagdansko ili nedjeljno jelo, pečena patka je savršen izbor. Uz hrskavu kožicu i sočno meso, ovaj specijalitet traži malo strpljenja, ali rezultat je vrijedan svake minute. Donosimo vam recept korak po korak kako biste i vi uživali u raskošnom okusu.

Sastojci

  • 1 patka (oko 2–2,5 kg)
  • sol i papar
  • 3–4 češnja češnjaka
  • 2 jabuke
  • 1 naranča
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 dcl bijelog vina
  • grančica ružmarina ili timijana

Priprema

Patku dobro očistite, operite i posušite kuhinjskim papirom. Kožu lagano zarežite oštrim nožem u obliku mreže, ali pazite da ne zarežete meso. Tako će se masnoća bolje otopiti i kožica postati hrskava.

Patku iznutra i izvana dobro natrljajte solju, paprom i zgnječenim češnjakom.

Jabuke narežite na četvrtine, a naranču prerežite na polovice. Voće stavite u unutrašnjost patke zajedno s grančicom ružmarina ili timijana.

Patku položite u duboku posudu za pečenje, premažite je maslinovim uljem i medom, pa podlijte bijelim vinom i decilitrom vode.

Pecite je u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 2 do 2,5 sata. Tijekom pečenja povremeno je podlijevajte sokom iz posude kako bi ostala sočna. Ako kožica prebrzo tamni, prekrijte je aluminijskom folijom.

Pred kraj pečenja pojačajte pećnicu na 220 °C i kratko zapecite kako bi kožica postala lijepo zapečena i hrskava.

Posluživanje

Pečenu patku narežite na komade i poslužite uz pečene krumpire, mlince ili sezonsko povrće. Sok od pečenja procijedite, lagano zgusnite i poslužite kao umak.

Savjet: Ako volite intenzivnije okuse, u marinadu možete dodati i malo sojinog umaka ili tamnog piva.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama