ENOTEKA

Moslavačka vina: Škrlet Familia

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Moslavina je vinska regija koja je zadnjih pet godina napravila jako dobre iskorake i na taj se način odlično uklopila u lijepu priču bregovite Hrvatske, uz podregije Plešivicu te Zagorje - Međimurje. Krajem svibnja tradicionalno se održava izložba Mosla-Vina koja je jako dobro posjećena, a vinari su udruženi u udrugu Lujo Miklaužić. Izvrsna priča prati autohtonu sortu škrlet koja je po zakonu preporučena sorta grožđa samo u Moslavini, Pokuplju i Prigorju - Bilogori, a prvi put spominje se davne 1856. godine.

Mladi vinogradari i vinari

U socijalizmu je, nažalost, pred najezdom internacionalnih sorti skoro bila zaboravljena, no u zadnjih tridesetak godina uspješno je revitalizirana. Još ga se može naći pod sinonimima ovnek žuti, ovnek slatki, škrlet tusti, škrtec. Ime škrlet ima zanimljivo porijeklo i dolazi od njemačke riječi scharlach (šarlah), što je osip kože s crvenim mrljama. Na to podsjećaju bobice škrleta u punoj zrelosti na sunčanoj strani vinograda.

Danas u Moslavini vinarije polako preuzimaju mladi ljudi koji imaju nove ideje i poglede na vinarstvo i vinogradarstvo. Jedna od takvih je i mala obiteljska vinarija Košutić iz Kutine koja obrađuje tri hektara vinograda, a od sortimenta ima bijele sorte: škrlet, graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli, muškat žuti te samo jednu crvenu sortu - cabernet sauvignon. Ovisno od berbe do berbe, na tržište vinarija Košutić plasira između 15 i 20 tisuća butelja vina. U proljeće sam posjetio ovaj lijepi kraj i ugostio nas je mladi vinar Nikica Katić. Trebali smo se naći i s Hrvojem Košutićem, ali je on bio poslovno spriječen te mi je ostavio paket vina da ih u miru degustiram.

Bazna vina kušao sam u toplim ljetnim danima, a svidio mi se izvrsni pjenušac Noel dobiven tradicionalnom metodom vrenja u boci koji se pravi od sorti grožđa riesling, chasselas i chardonnay. Osim bazne linije imaju još i srednju liniju Familia te Rustik koji na tržište izlazi samo u najboljim berbama. Pred dvije godine opisivao sam iz linije Familia njihov izvrsni pinot bijeli, a danas ćemo se upoznati sa škrletom iz iste linije.

Grožđe za ovo vino raslo je u mladom vinogradu na mikrolokaciji Kozji rep u okolici Kutine na nadmorskoj visini između 170 i 220 metara. Na ovoj mikrolokaciji prevladava ilovasto tlo, a vinograd je okrenut u idealnom smjeru jug - jugozapad. Ručna berba odrađena je 23. rujna, a nakon prerade grožđa odrađena je maceracija od 48 sati. Slijedila je fermentacija u drvenoj bačvi od slavonskog hrasta zapremine 500 litara. Nakon toga vino je odležavalo 15 mjeseci u drvenoj bačvi te na kraju još šest mjeseci u inoxu i još tri mjeseca u boci pred puštanje na tržište.

Fini tanini i mineralnost

Ovaj Košutićev škrlet iz linije Familia krasi lijepa elegantna slamnato žuta boja sa zlatnim rubovima, vino je kristalno bistro i gusto. Po točenju u čašu vino se postupno otvara i nakon desetak minuta dolazi na pravu radnu temperaturu. Na prvom mirisu dominiraju note zrelog bijelog voća, a ističe se nota zrele kruške, koju slijedi zrela breskva uz pratnju vanilije. Na drugo mirisanje javlja se nota ušećerenih arancina, malo cimeta, suhe trave i malo meda od kestena, dakle kompleksnost mirisa je bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga ugodna, ne pretjerana svježina. S obzirom na maceraciju i odležavanje u drvu, prisutni su i fini tanini, a vino krasi ugodna mineralnost te srednje tijelo. U dobrome je balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Vino je ukusno, fine kakvoće, lijepo se pije, harmonično je te na aftertasteu dominira nota zrele kruške s malo maslaca.

Ovaj škrlet je u odličnoj formi te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još barem četiri, pet godina. Enogastronomski izvrstan je za razna topla predjela, a ja sam ga kušao uz rižoto sa škampima.

Foto

Ime vina: Škrlet Familija

Godina berbe: 2020.

Proizvođač: vina Košutić

Lokacija: Kutina / ZOI Moslavina

Temperatura serviranja: 12 - 14°C

Gastro preporuka: Rižoto sa škampima

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel: Mark Thomas Double Bend Allround Glass

Cijena (mpc): 100 kuna (www.vrutak.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of