ENOTEKA

Portugalska vina: Kopkë Colheita - vino koje je u bačvi odležavalo deset godina

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Vino se nakon pola sata počelo otvarati i sa svakom vrtnjom čaše miris je bio sve ugodniji. Na prvo mirisanje dominiraju tipične orašaste note, potom nota suhe marelice, rogača, meda od kestena te pečene dunje. Na drugo mirisanje javlja se još i nota vanilije, cimeta, tamne čokolade, cedrovine te ukuhanog bobičastog voća,

Portugal je zemlja bogate i burne povijesti, svojevremeno jedan od najznačajnijih europskih kolonizatora čije su se kolonije prostirale od Brazila preko Afrike do Istočnog Timora. Tradicija vinarstva i vinogradarstva u Portugalu stara je preko dvije tisuće godina i kroz cijelo to razdoblje, kao i danas, predstavlja vrlo značajnu granu privrede.

Prvi pisani trag govori da su još u 12. stoljeću portugalska vina po prvi puta isporučena u Veliku Britaniju. Godine 1703. potpisan je Methuenski ugovor koji je bio vojni i trgovački ugovor između Engleske i Portugala. Vrlo bitna stavka ovoga ugovora bila je da se portugalskim vinima na britanskom vinskom tržištu u odnosu na francuska vina daje povlašteni položaj. Tako se proizvodnja portugalskih vina višestruko uvećala otvaranjem novih tržišta. Tada su se vina iz Portugala u London prebacivala jedrenjacima, a higijenski uvjeti u vinarstvu nisu baš bili na visokoj razini pa se događalo da su se vina na tim putovanjima kvarila i počela ponovno fermentirati.

Dolijevali rakiju u vino

Zato su se dosjetili da u njih doliju rakiju koja je vino ojačala i spriječila nastanak bilo kakvih štetnih procesa u vinu. Na taj je način nastalo jedno od najpoznatijih ojačanih vina na svijetu porto koji je ime dobio po istoimenoj luci odakle su brodovi isplovljavali. U ta vremena mnogi su se Britanci, Nizozemci i Nijemci zbog posla nastanjivali u Portugalu, a jedan od takvih bio je i poslovni čovjek Nicolau Kopkë koji se u Porto doselio 1636. godine. Počeo je tada trgovati portom, a nakon 150 godina, točnije 1781. njegovi nasljednici osnivaju vinariju Quinta Sao Luiz u mjestu Tabuaco - Adorigo oko 140 km uzvodno od grada Porta. Vinarija i danas uspješno posluje te je na tržištu prisutna s brojnim etiketama ovoga vina.

Danas bih vama podijelio moje viđenje njihovog Porta Colheita Tawnyja iz berbe 2006. koji je odležavao u bačvi deset godina te je napunjen u boce 2016. godine. Kod ovog vina susrećemo dvije standardne oznake: "colheita" što znači berba i "tawny" što označava stil porta. Stil "tawny" na engleskom znači žuto-smeđi i laganiji je i svjetliji od primjerice "vintage" i "ruby" porta. Colheita više odležava u bačvi dok vintage i ruby više odležavaju boci. Oznaka colheita nam govori da je ovaj porto iz jedne samostalne berbe iz više vinograda. Za dobivanje ove oznake potvrdu daje nadležni vinarski institut iz Porta koji procjenjuje kvalitetu vina iz te berbe. Jedna od bitnih karakteristika porta je da su ta vina mješavina autohtonih sorti grožđa kojih ima preko pedeset.

Najznačajnije među njima su: Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (poznat i kao Tempranillo), Tinta Barroca i Tinta Cao. Vino krasi lijepa elegantna karamel-smeđa boja s rubovima boje trule višnje, bistro je i dosta gusto. Pred kušanje vino sam ostavio pola sata u čaši, a za kušanje sam odabrao Riedel čašu za malvaziju istarsku.

Vino se nakon pola sata počelo otvarati i sa svakom vrtnjom čaše miris je bio sve ugodniji. Na prvo mirisanje dominiraju tipične orašaste note, potom nota suhe marelice, rogača, meda od kestena te pečene dunje. Na drugo mirisanje javlja se još i nota vanilije, cimeta, tamne čokolade, cedrovine te ukuhanog bobičastog voća, dakle kompleksnost mirisa veoma bogata što je tipično za porta.

Sljubio sam ga uz platu odležanih sireva

Vino je slatko, toplo i mekano, a s druge strane ima solidnu svježinu, fine i mekane tanine, ukusno je te ga krasi puno tijelo. Djelomično je uravnoteženo jer mi ipak malo više prevladava lijeva mekana strana. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna. Vino je harmonično te ukusno, a na aftertasteu javlja mi se nota pečene dunje s medom od kestena. Vino je u odličnoj formi, lijepo se pije te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem dvadesetak godina.

Enogastronomski, sljubio sam ga uz platu odležanih sireva i kombinacija je bila više nego dobra.

Ime vina: Porto Colheita

Godina berbe: 2006.

Proizvođač: Kopkë

Lokacija: Porto / Portugal

Temperatura serviranja: 16 - 18 C

Gastro preporuka: Odležani sirevi.

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel malvazija istarska glass.

Cijena (mpc): 36,00 E (www.garrafeiranacional.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater