NAJVEĆE SLOVENSKO SKIJALIŠTE

METAR I POL SNIJEGA - UZALUD Slovenski zimski turizam trpi ogromne gubitke i grca u milijunskim minusima

Zanimljivo je bilo cijelim putem gledati nebo bez oblačka, dok je jedan jedini oblak, doslovce opasao brdo na koje smo se kanili popeti - Krvavec. Gradić pust. Rade samo trgovine s prehranom. Jedna benzinska pumpa i to je to. Ispred zgrade uprave RTC-a odakle kreće gondola za Krvavec dočekao nas je Luka Vrančič. Na naše pitanje kako ide, njegovo kolutanje očima bilo je dovoljno da shvatimo u kakvim su problemima

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
(Snimio Borislav Paškov)

(Snimio Borislav Paškov)


Sibirske temperature koje su padale ispod nule i dosezale dvoznamenkaste brojke ovih dana nisu zahvatile samo Istru, već i dobar dio Europe. U Italiji se zbog lošeg vremena dva dana odgađao početak Svjetskog prvenstva u alpskom skijanju u Cortini d'Ampezzo. U Austriji su mnoga sela na planinama bila odsječena od ostatka svijeta, u Dalmaciji je snijeg, nošen burom, padao i na otocima. Na Učki -10 stupnjeva, na Platku -12. U susjednoj Sloveniji temperature se ne penju iznad nule pa nam je to bio izazov da posjetimo neka skijališta u „Deželi“, ne bi li se uvjerili kakvo je stanje njihovog turizma za ovo pandemijsko doba. 

Milica na kunfinu ne popušta

Krenuli smo rano ujutro s namjerom da posjetimo Krvavec, skijalište s više od 30 kilometara staza na svega 16 kilometara od Ljubljane, inače najveće u državi. Na kunfinu prvi problemi. Dozvola poslodavca je u rukama, pozivnica RTC-a Krvavec koja potvrđuje naš put također. No ex „milica“ ne popušta.

gg

- Kam greste? Maste hitri anti korona test? Ne buju vas pustili na vlečnico. Počakajte sa strane, ker res ne vem pravila danas.… I tako skoro sat vremena natezanja sa slovenskom policijom. Na sreću, nakon višekratnih provjera, utvrdili su da nam nije potreban PCR ili „brzi“ test na Koronu da bismo mogli službeno prijeći granice. No, valja se vratiti u roku od 12 sati od ulaska u Sloveniju, jer u suprotnom policija upućuje na 10-dnevnu izolaciju koja se može prekinuti nakon prvog negativnog PCR testa. Istinabog, to nije slučaj ukoliko ste preboljeli koronu. U tom slučaju granica se može prijeći nesmetano. A sve to policija, i hrvatska i slovenska, ima u svojoj bazi podataka.

Kad su nas napokon pustili, za svega uru i kvarat stigli smo do općine Cerklje na Gorenskem u podnožju Ambroža i Krvavca. Zanimljivo je bilo cijelim putem gledati nebo bez oblačka, dok je jedan jedini oblak, doslovce opasao brdo na koje smo se kanili popeti - Krvavec. Gradić pust. Rade samo trgovine s prehranom. Jedna benzinska pumpa i to je to. Ispred zgrade uprave RTC-a, odakle kreće gondola za Krvavec, dočekao nas je Luka Vrančič. Na naše pitanje kako ide, kolutanje očima je bilo dovoljno da shvatimo u kakvim su problemima. 

U minusu pola milijuna eura

- Što da vam kažem? Katastrofa je blaga riječ za opisati ovu sezonu. Naše skijalište može komotno „progutati“ oko pet tisuća skijaša na dan. Restrikcije su nam zbog opće pandemije nametnuli najviše do dvije tisuće skijaša i to isključivo iz naše „Notarnje“ regije. Primjerice, iz Ljubljane nitko ne može skijati na Krvavcu. Otkad smo otvoreni, nije bilo više od stotinu ljudi. Jednog dana smo na stazama imali desetak skijaša tijekom cijelog dana. Dolaze nam klubovi i reprezentacije na treninge. I to je to. Financijske štete ove zime su ogromne i mogu se brojati u milijunima eura. Hoteli ne rade, a ni kafići. Loše, jako loše, priča Vrančič.

gg

Ono što ih ohrabruje jest odluka Vlade Slovenije da se upravo od danas neke mjere i restrikcije ublažavaju, pa se u RTC-u Krvavec nadaju poboljšanju situacije. Na samom ulasku u gondolu naišli smo na svega nekoliko desetaka skijaša. Vrančič nam govori da je to rekord. Na parkiralištu je čak stotinjak vozila. U gondolu mogu ući po dva skijaša. Začudilo nas je koliko je malo ljudi imalo masku. Jednom ukrcani, gondola do vrha vozi otprilike deset minuta.

Čim se izađe iz uspinjače, dolazimo na takozvanu „zgornju postaju“, gdje u stvari započinje skijalište. Ondje se nalaze kasa za skijaške karte i info pult, a u prizemlju, odnosno suterenu, ski depot i servis za popravke i iznajmljivanje skija. Tik uz zgradu, nalazi se nekadašnji planinski dom, danas preuređen hotel Rozka. Vlasnik je Jaka, neumoran, uvijek prisutan, nikad zasićen radom i unaprjeđenjem poslovanja. Po njegovim riječima, ovogodišnja sezona je za izbrisati, bolje rečeno zaboraviti kao da nikad nije postojala. 

Na brdu nema brige zbog korone

- Unazad nekoliko godina dogodio nam se požar na električnim instalacijama. Izgorjelo je gotovo sve. Zatim smo krenuli u obnovu i ponovo podigli hotel na noge. Prošle godine smo okončali posljednju investiciju od više stotina tisuća eura. Najgore je to što ove sezone gotovo nema, nije niti započela, tobože traje, a pitanje je do kada. Već sada smo pola milijuna eura u minusu, a što će biti dalje, sam Bog zna, govori Jaka.

Nije u stanju zamoliti goste da se ne skupljaju na terasi jer, kako sam veli, ovih je dana sibirska hladnoća koja doseže i -20 stupnjeva Celzijevih.

- Kako da ih otjeram, naruče piće, „eksiraju“ i nestanu. Tko normalan može piti kavu „to go“ na tim temperaturama. Pa, čim srkneš već se zaledi, kaže Jaka.

gg

Posjetili smo i kuću Skijaškog kluba Triglav iz Kranja koja se nalazi na pola brda, tik uz stazu gdje djeca treniraju. Klub koristi to zdanje za svoje potrebe. U kući se za hranu i urednost brine Mojca Prelovšek, trenerica skijanja koja ne odolijeva boravku na snijegu u doba korone.

- Naš klub je već godina prisutan na Krvavcu. U kući smo gotovo svakodnevno. Djeca su sada već četiri dana gore, a treneri se spuštaju kući. Kod nas nema brige jer svatko tko krene na brdo, mora imati negativan PCR test. Zato smo bez brige. Uostalom, sve to kontroliraju na gondoli. Za nas je dobro jer nema turista i staze su nam slobodnije. No, mislim da će RTC biti u velikom gubitku, rekla nam je Mojca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter