PROPAO IM GODIŠNJI

OBILNE SNIJEŽNE PADALINE ZATRPALE SKIJALIŠTA. Snijeg pada neprekidno, prognoze ne najavljuju bolje vrijeme, DIO ISTARSKIH SKIJAŠA VRAĆA SE DOMA


Zima ovih dana pokazuje svoje zube, a snježno nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Europe ne samo da je pokvarilo početak godine i dugo iščekivani odmor brojnim zaljubljenicima u bijele sportove, već je u pojedinim odmaralištima Austrije, Njemačke i Italije prouzročilo i iznenadne lavine, te ostale nepogode s nažalost tragičnim posljedicama, jer su izgubljeni i brojni ljudski životi. Problema na skijanju nisu pošteđeni ni skijaši iz Istre koji su se zatekli u predjelima prekrivnim obilnim snijegom. Tu čudljivost i nepredvidljivost vremena i prirode u kojoj se ono što je u jednom trenutku zimska idila u kratkom vremenu može pretvoriti u bijeli pakao osjetili su ovih dana na svojoj koži i mnogi Istrani koji su koristeći zadnji tjedan školskih praznika proteklog vikenda tradicionalno pohrlili na bliža i dalja skijališta.

U takozvanom hrvatskom skijaškom tjednu na zimski se odmor u planine prema procjenama zaputilo oko 200 tisuća Hrvata. No planovi za aktivni odmor na snijegu i punjenja baterija pred povratak u školske klupe i ovogodišnje radne obaveze mnogima od njih se izjalovio jer su ih već na prilazima omiljenim skijalištima dočekale snježne mećave i nanosi novog snijega.

Kristijan iz Pule je uz obitelj skijaški tjedan namjeravao provesti u austrijskom odmaralištu Zeel Am See, međutim kako su zbog upornog snježnog nevremena sve planirane aktivnosti otpadale već jučer se, umjesto daljnjeg sjedenja u hotelu, odlučio na povratak kući.

Neiskorištene karte

"Situacija je takva da snijeg pada neprekidno i da prognoze ne daju baš puno prostora za optimizam da će se nešto promijeniti. U samoj zoni u kojoj smo bili smješteni nije bilo neke direktne opasnosti od lavina kao što je to, kako smo prateći medije mogli vidjeti, slučaj u nekim drugim dijelovima Austrije i nekim drugim europskim zimskim destinacijama, ali je novog snijega u tih nekoliko dana napadalo više od jedan metar i iz sata u sat ga je sve više, te smo zaključili da je najpametnije sjesti u auto i dok se to još može vratiti se doma", kazao nam je Kristijan. Već sam dolazak, kaže, najavljivao je da bi vrijeme ove godine moglo pomrsiti te planove za odmor jer ih je gusti snijeg, odmah nakon prolaska Spittala pratio cijelim putem, a kod Flachaua su upali u pravu mećavu te zaustavljeni u koloni morali u autu čekati oko tri sata na nastavak puta jer su pripadnici austrijske zimske službe kontroliranom eksplozijom sprječavali opasnost da se eventualna lavina koja se s obližnjeg vrha mogla pokrenuti zbog ogromnih količina snijega ne sruči na autocestu.

"Na koncu smo nekako stigli na odredište, ali kao što sam kazao od subote neprekidno pada snijeg, a najavljuju da će ga narednih dana biti još više. Namjeravali smo se danas na povratku zaustaviti, popeti i pokušati skijati na glečeru Kaprun, no na vrhu je magla, a i snijeg se i dalje ne zaustavlja, pa smo i od toga odustali", kaže. Razočarenje upropaštenim zimskim odmorom, kaže Kristijan, nisu skrivali ni drugi hrvatski skijaši kojima su zbog tih vremenskih nepogoda uglavnom neiskorištene ostale i unaprijed kupljene skupe ski karte.

"Mi smo imali trodnevnu ski kartu i od toga smo uspjeli tek malo vremena prvog dana provesti na skijama jer teško je izaći na stazu u ovakvim uvjetima i kada se na njoj preko noći nakupi više od 30 centimetara friškog snijega. Upoznali smo grupu iz Zagreba koja je imala kupljenu ski kartu, ali su vrijeme mogli kao i mi provoditi samo u hotelu ili grudanju", kazao nam je Kristijan.

Ivana i Sanja studentice iz središnje Istre s društvom su par dana na skijama namjeravale provesti u okolici Salzburga međutim zbog velikog nevremena i vijesti o lavinama u zonama u kojima su imale smještaj nisu išle dalje od Mozartovog grada.

"Zimske službe zaista daju sve od sebe i isključivo njihova zasluga ili krivica je što su stalno čistile ceste pa smo stigli i do ovdje gdje smo sada. No s obzirom da se situacija ne smiruje i da bi zbog male mogućnosti da stanemo na skije morali praktički stavljati glavu u torbu zajednička odluka je da ne idemo dalje. Našli smo povoljan smještaj u jednom salzburškom hotelu, malo ćemo se zabaviti tu dva dana, a ako nam se baš bude išlo na skijanje možemo i u sezoni ispita uzeti stanku, pa za gušt otići malo do Platka. Znamo da nije isto, ali nakon cijelog dana provedenog u autu stvarno nam je na neko vrijeme dosta snijega", kažu cure.(Milan PAVLOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom