BIJELI TJEDAN

Unatoč štrajku učitelja i skraćenim školskim praznicima ipak se kreće u planine: Na bijelim padinama Alpa skijat će oko 11 tisuća Istrana. NA SKIJANJE ĆE POTROŠITI 32,5 MILIJUNA KUNA

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Prema procjenama istarskog Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu, u siječnju će na padinama Alpa skijati otprilike 11 tisuća Istrana. Uzmemo li u obzir da će u prosjeku svaki Istranin za smještaj platiti oko 200 eura i isto toliko prosječnu skijašku kartu, svaki naš skijaš potrošit će 400 eura. Pomnožimo li to s 11 tisuća skijaša, dolazimo do impozantne brojke od 4,4 milijuna eura

  

Ove godine zbog kalendara rada škola i štrajka učitelja koji je dodatno doprinio slaboj prodaji skijaških aranžmana, teško će biti govoriti o „hrvatskom tjednu“. Definitivno je zbog situacije u prosvjeti na području čitave Hrvatske došlo do pada u prodaji skijaških aranžmana, glavna je misao Florisa Milohanovića iz pulske putničke agencije Zeaturs koja je uz umašku Touristra, jedina istarska agencija koja nudi organizirano tjedno skijanje u siječnju.

Unatoč tomu, većina istarskih skijaša neće propustiti siječanjsko skijanje. Neće tako provesti tjedan dana na odmoru, već u nešto kraćoj verziji, četiri ili pet dana. Prema procjenama istarskog Zbora učitelja i trenera sportova na snijegu, u siječnju će na padinama Alpa skijati otprilike 11 tisuća Istrana. Uzmemo li u obzir da će u prosjeku svaki Istranin za smještaj platiti oko 200 eura i isto toliko prosječnu skijašku kartu, svaki naš skijaš potrošit će 400 eura. Pomnožimo li to s 11 tisuća skijaša, dolazimo do impozantne brojke od 4,4 milijuna eura. Dakle Istrani će ovog siječnja za skijanje potrošiti vrtoglavih 32,5 milijuna kuna! 

Puljani na Folgariji

 Kao što je zasigurno poznato, u cijeloj Hrvatskoj nastava započinje u utorak, 7. siječnja. Dio roditelja odlučio je ipak "izvući djecu iz škole" i otići na snijeg u tom tjednu kada su cijene aranžmana puno povoljnije nego u ostatku zime. Ali jedan dio roditelja ipak ne želi da djeca izostaju s nastave, posebno ne sada kada su nadoknade nastale zbog štrajka učitelja. Prema informacijama kojima raspolažemo, sve će istarske škole dozvoliti da djeca izostanu s nastave ta četiri nastavna dana, da neće biti nikakvih problema što se tiče pravdanja izostanka. Imajući u vidu ovu promjenu, već je sasvim sigurno da će manje skijaša iz Istre, ali i cijele Hrvatske krenuti na višednevne skijaške aranžmane.

- Vjerujemo da će iz navedenih razloga u porastu biti jednodnevni i vikend aranžmani. Kao i posljednjih godina, definitivno najpovoljnije cijene su od 6. do 18. siječnja, ovisno o destinaciji. U svakom slučaju, govorimo o skijalištima u Italiji, jer ona u Sloveniji i Austriji imaju puno veće cijene, ističe Milohanović.

Primjerice pet polupansiona u hotelu s tri zvjezdice na talijanskom skijalištu Folgaria, gdje odlazi oko 350 Puljana, u terminu od 6. do 11. siječnja mogu se dobiti već za 1.840 kuna. U tom terminu petodnevna skijaška karta za odrasle iznosi 118 eura, dok za juniore 96 eura. Djeca mlađa od osam godina imaju besplatnu skijašku kartu. U istom terminu, na skijalište Zoncolan, u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia, odlazi oko 150 skijaša iz Pule i okolice. 

Kronplatz, Livigno i Val Gardena 

Istrani imaju dugu tradiciju obiteljskog skijanja koja seže još u 70. godine prošlog stoljeća. Puljani, Umažani i Porečani, prednjače u tom smislu. Upravo smo ovih dana razgovarali s nekima od njih i doznali smo njihove destinacije. Glavna su odredišta svakako ona talijanska poput Kronplatza i cijelog sustava Dolomiti Superski. Ondje ide grupa Puljana i Porečana dok je dio ekipe Ski Kluba Istra iz Pule odabrala Val Gardenu. Umažani i Porečani tradicionalno odlaze u Passo del Tonale gdje će ih biti otprilike 400. Ski klub Umag vodi svoje rekreativce u Livigno, njih 500.

Nešto manje skijaša odlazi u Sloveniju, točnije u Kranjsku Goru i na Krvavec. Tu su cijene skijaških karata i hotelskog smještaja nešto jeftiniji u odnosu na Italiju i Austriju. No, u svakom slučaju, cijena hotelskog smještaja najskuplja je gdjegod. Cijene se kreću od 80 eura pa na više za jednodnevni polupansion, ovisno o kategoriji hotela. Oko 45 do 50 eura otprilike stoji dnevna skijaška karta. Dakako cijena pada za višednevne karte.

Valja napomenuti da u cijelom sustavu Dolomiti Superski resorta, koji obuhvaća 1.200 kilometara skijaških staza u 14 destinacija, cijena skijaške karte godišnje poraste za otprilike tri posto. Stoga ne čudi kako su nam "karte za žicu" svake godine skuplje. Za poznatu Sella Rondu, koja obuhvaća skijanje oko četiri prijevoja na Dolomitima, oko masiva Gruppo del Sella, dnevna skijaška karta iznosi 62 eura. Dvodnevna karta stoji 122, trodnevna 178, četverodnevna 228 i petodnevna 273 eura. Tko se odluči za tjedno skijanje kartu će platiti 313 eura za šest i 332 eura za sedam dana. U pojedinim resortima u sklopu Dolomiti Superski, cijene karata su jeftinije za otprilike šest do osam posto.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater