KUHAJTE S GLASOM ISTRE

ZIMNICA: Kiseljenje paprika je tako lako

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


Vrijedilo bi se ovih dana dodatno potruditi oko kuhanja i pripremiti malo zimnice. Vrijeme je ionako kišovito pa neće biti toliko teško potrošiti ga u kuhinji. Kiseljenje paprika brzo se obavi, a u zimskim mjesecima zahvalni smo za teglicu domaćeg kiseliša. Obično bude jeftinije i ukusnije od kupovnih teglica, posebice kada se povrće kupi na kašete. Kiseljenje paprika jedan je od prioriteta domaće zimnice.

Sastojci:

3 kg paprika

3 litre vode

1 litra alkoholnog octa

10 dag soli

5 dag šećera

1 dl ulja

papar u zrnu po ukusu

1 češnjak

Postupak:

Staklenke i poklopce oprati i osušiti. Za sterilizaciju ih staviti u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 10 minuta. Izvaditi staklenke iz pećnice. Paprike oprati i narezati ih na polovice ili četvrtine te očistiti od sjemenki.

U veliku posudu uliti vodu, zatim ulje, alkoholni ocat, šećer i sol. Zakuhati smjesu, pa ubacivati paprika za otprilike jednu staklenku.

Kuhati oko 4 minute. Kuhane paprike vaditi i slagati u sterilizirane staklenke. Dodati nekoliko zrna papra i malo sjeckanog češnjaka. Ponoviti postupak s preostalim paprikama i teglicama.

Kad su potrošene sve paprike, preliti ih tekućinom u kojoj su kuhale. Zatvoriti poklopcem pa ostaviti da se ohlade preko noći.

Ukoliko sljedećeg dana tekućina ne pokriva paprike doliti novom prokuhanom smjesom vode i octa u omjerima 3 prema 1.

Vruću tekućinu doliti u svaku staklenku do vrha, pa potom dobro zatvoriti poklopcem. Mogu se pritisnuti štapićima da ne isplivaju.

Držati na hladnom i suhom mjestu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini