GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Tikvica Amfiteatar

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Smak je svita, kupujemo po butigama WC papir i grah u konzervi kao da je to zadnja stvar u životu koju želimo uza sebe...

Korona Virus i Superman imaju toliko toga zajedničkog... kao na primjer, super moći nad masama ljudi, a nitko ih osim preko medija vidio nije...

Uzimam tikvicu režem ju na tanke trake pa bacam u kipuću slanu vodu sa octom od jabuke…

 

Zahtjevnost: srednje

Sastojci za dvije osobe:

1 tikvica

0,5 kg riže Carnaroli

žličica kapara

jedna crvena paprika

30 dkg pilećih prsa

peršin

3 cherry rajčice

1 dcl maslinovog ulja

sol

papar

 

Priprema:

Narezati tikvicu na što tanje filete po dužini . U loncu zakuhati slanu vodu i malo octa od jabuke. Kad voda zakipi u lonac ubaciti narezane filete od tikvice.

Nakon dvije do tri minute kuhanja izvaditi ih i ubaciti u zdjelu s ledom i vodom nek se hlade. Na ovaj način postižemo elastičnost tikvica, a zadržavaju i prirodnu boju.

U tavu ubacimo 30 dkg piletine narezane na kockice i popržimo ju na maslinovom ulju sa soli i paprom.

Dodamo sitne kockice crvene paprike i žličicu kapara. Nakon 5 minuta prženja na laganoj vatri, dodamo dvije i pol šake riže koju smo prethodno na pola skuhali, ali nismo bacili vodu u kojoj smo kuhali rižu - tu vodu koristit ćemo za podlijevanje.

Kada riža počne pucketati podlijemo ju s pola kaciole vode u kojoj smo kuhali rižu i tako podlijevamo desetak minuta, sve dok riža ne bude kuhana.

I još jednom na kraju posolimo i kapnemo malo maslinovog ulja. Maknemo s izvora topline.

Uzmemo poluduboku vatrostalnu posudu... dno prelijepo tankim slojem maslinovog ulja... tikvice izvadimo iz ledene vode i zarolamo ih, te ih probodemo čačkalicom da zadrže oblik i posložimo ih u vatrostalnu posudu.

Tako oblikovane tikvice napunimo rižotom kojeg smo u tavi napravili i nagurali ga malom žličicom u zarolanu tikvicu dok tikvica ne bude ispunjena od dna do vrha.

Posudu s tikvicama stavimo u pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih da se peče nekih 25 minuta.

Nakon toga izvadimo iz tave i poslužimo na plitkom tanjuru... dobar tek!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater