GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Rižoto alla Milanović

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Još malo pa će proljeće, barem tako izgleda... Stalno furamo isti film, svaki Božić ista jela, isti filmovi, svaki rođendan isti pokloni i iste pjesme, gotovo cijeli život nosimo odjeću i obuću u istome stilu, maštamo o istim autima, kućama, bazenima… Dosta!

Svako malo mijenjaj svoj stil i sve oko sebe pa će ti se i život izmijeniti... Kuham, dakle jesam... zašto stalno moramo ribati nekakvu tikvicu i mrkvu u rižota? Zašto moramo staviti u neko jelo isključivo istu vrstu mesa? E, pa ne moramo... Ovaj put umjesto dosadne tikvice stavili smo naribani patlidžan, te smo sasvim drsko pomiješali teletinu i piletinu...

Naziv jela: Rižoto alla Milanović

Zašto: Dok sam stvarao i razmišljao o ovom jelu, čuo sam na radiju da je neki tip, koji se tako preziva postao predsjednik, zato sam i stavio zeleni papar u jelo jer čovik ima karakter, ušlo mi u uho, iz uha na papir, i eto...

 

Sastojci za četiri osobe:

  • 30 dkg teletine
  • 35 dkg pilećih prsa
  • zeleni papar
  • 1 patlidžan
  • tri šake mladog špinata
  • cvijet morske soli
  • 3 česna češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 1 dcl malvazije

Zembina škola kuhanja

Zahtjevnost: srednje

Priprema:

U 0,5 l kipuće vode stavimo kuhati 1 mrkvu, 1 luk, strućak celera... nakon 15-ak minuta maknemo s vatre... i čestitke, dobili smo povrtni temeljac za podlijevanje...

Komad teletine i komad pilećih prsa izrežemo kuhinjskim nožem na trakice i pržimo ih na maslinovom ulju dok lagano ne dobiju koricu...

Po trakicama mesa naribamo patlidžan (ako vam je stari ribež loš, onda ga bacite u smeće, i patlidžan nasjeckajte na sitno kuhinjskim nožem, to sam skoro i ja napravio, al sam srećom imao dva ribeža, pa sam onog tupog zamijenio boljim i oštrijim)...

Pržimo zajedno patlidžan s mesom 3 do 4minute, na srednje jakoj vatri, pa dodamo 4 šake polukuhane riže i pržimo ju sve dok ne počne pucketati...

Kada riža počne pucketati, dodamo 1 dcl malvazije, cvijet morske soli (prstohvat, dva) i jušnu i pol žlicu zelenog papra...

Dinstamo tako dok vino ne ishlapi, pa po potrebi podlijevamo povrtnim temeljcem, ali ne previše, nek cijelo vrijeme smjesa koju kuhamo bude kremasta....

Sve skupa još nekih 15-ak minuta kuhamo uz stalno lagano miješanje na laganoj vatri. 5 minuta pred kraj ubacimo tri šake listića mladog špinata, tri česna češnjaka na sitno isjeckana , i još prstohvat cvijeta morske soli.

Sve to lagano još jednom dobro izmiješamo, maknemo s vatre i serviramo na poludubokom tanjuru...

Dobar tek svima!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter