GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Lignjun s Lukobrana

| Autor: Chef Deniz ZEMBO

Rano jutro, sjedim na terasi hotela, slušam galebove kako klikću i tri Talijana sa susjednog parkinga kako se svađaju... ispijam svoj jutarnji espresso i uživam u mirisu kave i svježe opranih stolnjaka... dolaze dva tipa, sjedaju na terasu i pitaju me dali je rano za marende... Nikad! Odgovaram im... ali prije naručuju kavu i malo međusobno razgovaramo o "dobrim starim danima", gdje se koja prodavaonica nekad nalazila, što se najviše jelo, kako su se nekada mogle loviti u obilatim količinama i sipe i lignje... a danas... to je to.

Odlučno ustajem, pitam ih dali žele nešto iz menija ili da ih iznenadim nekom improvizacijom... kao gastronomski pustolovi izabiru improvizaciju... što drugo... odlazim u gastro atelier i bacam se na slikanje okusima, bojama i mirisom...

Lignjun s lukobrana (Deniz ZEMBO)

Sastojci za dvije osobe:

  • dvije lignje
  • šaka zelenih maslina
  • dvije jušne žlice kapara
  • jedna tikvica
  • četiri šampinjona
  • jedan manji patlidžan
  • šaka šeri rajčica
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
  • 1,5 dcl malvazije
  • dvije srednje tortilje

 

Složenost: srednje

Priprema:

Na tavu koja se nalazi na laganoj vatri, prolijemo malo maslinovog ulja i po njemu bacimo prstohvat krupne morske soli. Kada se ulje zagrije stavimo dvije lignje, tikvicu i patlidžan nasjeckane na kolutiće, šampinjone nasjeckane na četvrtine, šaku šeri rajčice (ali cijele! Nemojte ju nikako prerezati, jer će se iznutra skuhati i dok ju budete jeli s lignjom pustiti će svoj slatki sok po svemu...)

Sve ovo pržite nekih sedam do deset minuta na srednje jakoj vatri, a lignje nakon cca 4 minute prženja okrenite na drugu stranu i po svemu prelijte 1,5 dcl malvazije, dodajte soli i malo papra.

Kada vino ishlapi maknite s vatre. Podgrijte na tavi desetak sekundi tortilje, pa ih položite na veliki plitki tanjur.

U svaku tortilju stavite po jednu lignju i povrće koje ste s lignjama dinstali, ubacite po svemu šaku rokule, sve prelijte svježe iscijeđenim sokom naranče, malo maslinovog ulja i soli pa zatvorite tortilju većim štapićem od ražnjića ili čačkalicom.

Dekorirajte tako što ćete po tortilji i tanjuru pobacati masline i kapare i nekoliko sirovih šeri rajčica.

Dobar vam tek, radni narode!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater