GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Fille alla Maria Pomia

| Autor: The Outlaw Chef


Peljam se u alfi, taman sam prošao Rašu i uspinjem se prema Labinu. Obožavam ovaj uspon, te male ali oštre zavoje. Iz više brzine ubacim u nižu pa u pol zavoja po gasu! Alfa se prilijepi za cestu, ko neka stara žvakaća guma... Yhaaaa... koji gušti!

Na radiju šjora Maria Pomia i Borna debatiraju, oko nekih kuhara i hrane koju su jedan drugome spremali... ti kuhari po njihovim riječima djeluju ko neki fini momci i djevojke...

Ja taman razmišljam koji bi recept isfurao, i eto inspiracije... Zahvaljujući toj staroj dami Mariji Pomiji dolazim na ideju. Ona me svojim govorom i antropološkim zračenjem inspirira na idući korak: uzet ću piletinu bez dlake na jeziku, po njoj ću rastopiti gaudu pa nabacati bijele šampinjone i na vrh dodati tri zrna zelenog papra u zrnu… dakle, danas kuham!

Fille alla Maria Pomia

Složenost: srednje

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg pilećih prsa
  • 0.5kg bijelih šampinjona
  • 20 dkg šeri pomidora
  • 15 dkg gaude
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • prstohvat papra
  • prstohvat soli
  • 4 mala slatka zelena feferona
  • 4 fete starog kruha
  • 12 zrna zelenog papra

Priprema:

Pileći file razrežemo ko' knjigu na dva lista, šampinjone razrežemo na fetice uzdužno, slatke zelene feferone i šeri pomidore na polovice, a kruh na fete.

Nauljimo roštilj ploču ili tavu tankim slojem maslinovog ulja i stavimo peći pileći file 7 minuta na jednu stranu pa cca 7 minuta na drugu. Tri minute prije nego je pileći file gotov s prve strane uz njega stavimo peći šampinjone i zelene feferone.

Sada je file s prve strane dobio mjestimice smećkastu koricu, posolimo ga i okrenemo da se peče i na drugoj strani (cca 7 min. na laganoj vatri ili temperaturi).

Dvije minute prije nego je i druga strana gotova, na površinu filea stavimo gaudu, pa kad se nakon 60-ak sekundi gauda otopi po mesu na nju stavimo bijele šampinjone koji su se pekli uz meso i polovicu zelenog feferona na svaki file.

Nakon te dvije minute meso je gotovo. Još nekih 30-ak sekundi nakon što maknemo meso s ploče ili tave na tom mjestu prepržimo s obe strane 4 fete kruha.

Takav kruh položimo na plitak pjat i prelijemo ha maslinovim uljem i na njega stavimo piletinu. Po pilećem fileu prekrivenom rastopljenom gaudom i šampinjonima stavimo tri zrna zelenog papra i 4 do 5 polovica šeri pomidora.

Prelijemo sve to maslinovim uljem... i sad je naš pjat spreman za konzumaciju... dobar vam tek dragi ljudi!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef u restoranu La Loggia u Labinu...

Svake subote chef i suvlasnik restorana La Loggia donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Jednom riječju - GASTRONAUT...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum