KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT: Na Pepelnicu se kuha posna maneštra od slanca

| Autor: Glas Istre
Maneštra od slanca

Maneštra od slanca


Danas na čistu srijedu ili pepelnicu red i običaji nalažu jesti nešto posno i bez mesa. Prema tradiciji u mnogim se mjestima u Istri na prvi dan korizme pripremala posna maneštra od slanca odnosno slanutka bez dodavanja mesa.

Početak je to 40-dnevnog ciklusa u kojem se jedu jela s manje masnoća i mesa, a više zelenog povrća i samoniklog jestivog bilja kako bi se tijelo očistilo od zimske obilne prehrane.

Sastojci:

300 grama slanca, 150 g krumpira, 50 g mrkve, 2 režnja češnjaka, mala glavica luka, 1 stapka celera, 2 žlice maslinovog ulja, list lovora, soli i papra.

Priprema:

Suhi slanac namočiti u vodi da odstoji preko noći ili barem nekoliko sati prije kuhanja.

Slanac, krumpir očišćen i izrezan na kockice, usitnjeni luk, usitnjeni celer, peršin i češnjak, narezanu mrkvu i ostale sastojke pržiti na laganoj vatri nekoliko minuta miješajući. Dodati vodu i kuhati 90 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja izdvojiti nekoliko žlica slanca i krumpira pa protisnuti ili zgnječiti u kašu. Vratiti natrag u lonac i prokuhati. Na koncu dodati i sitnu tjesteninu.

Umjesto suhog slanca može se upotrijebiti i onaj u konzervi, ali ga se dodaje u maneštru pred kraj kuhanja, zadnjih desetak minuta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter