KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Veganski makaroni sa sirom u kojima ćete uživati bez grižnje savjesti

| Autor: Portal NoviList.hr
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Jesen je idealno vrijeme za isprobavanje comfort food recepata, no užitak koji osjećamo dok isprobavamo sve te fine okuse često je popraćen grižnjom savjesti i brigom za našu liniju. Upravo zato donosimo vam recept za fine i kremaste makarone sa sirom u zdravijoj, veganskoj varijanti koju svatko može pripremiti.

Sastojci:

3 šalice cvjetova karfiola, nasjeckanih

2 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 veći luk, nasjeckan

1 češanj češnjaka, nasjeckan

sok jednog limuna

2 žličice senfa

sol i papar

½ žličice kajenskog papra

prstohvat kurkume

¾ šalice biljnog mlijeka

2 žličice smeđeg šećera

¼ šalice prehrambenog kvasca *

2 ½ šalice naribanog veganskog sira*

400 g makarona

*prehrambeni kvasac i veganski sir možete kupiti u trgovinama organske hrane.

Priprema:

1. U većem loncu zagrijte vodu do vrenja. U manjem loncu zagrijte šalicu vode do vrenja skupa s cvjetovima karfiola sve dok ne omekšaju (otprilike 20 minuta), a zatim ocijedite i stavite sa strane.

2. Zagrijte ulje na tavi na srednje jakoj vatri i dodajte luk i češnjak te pirjajte 3 minute. Dodajte sok limuna, senf, žličicu soli, prstohvat običnog i kajenskog papra te kurkumu i dobro promiješajte. Postepeno pjenjačom umiješajte mlijeko, prehrambeni kvasac i smeđi šećer i pustite da zavrije, a zatim maknite s vatre.

3. Karfiol izmiksajte štapnim mikserom i polako dodajte toplo mlijeko sve dok ne dobijete kremastu smjesu. Smjesu zatim prebacite na tavu koju ste zagrijali na srednje jakoj vatri i dodajte kremasti sir povremeno miješajući sve dok se ne otopi.

4. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i ostavite šalicu vode u kojoj se kuhala tjestenina.

5. Makarone dodajte umaku i dobro promiješajte te dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina kako biste dobili željenu konzistenciju. Začinite po ukusu i servirajte toplo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter