KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Top 3 ljetne salate koje možete pripremiti brzo i jednostavno!

| Autor: Glas Istre
Šopska salata (Foto: Freepik)

Šopska salata (Foto: Freepik)


Dolaskom ljeta, većina nas traži način kako pripremiti neke brze, lake i osvježavajuće obroke. Ljeto nudi pregršt svježih namirnica, pa tako su mogućnosti za pripremu ukusnih salata zaista velike.

Donosimo vam naš izbor 3 ljetne salate koje sadrže puno jeftinijih, zdravih i lako dostupnih namirnica. Za pripremu većine ovih salata neće vam trebati puno vremena.

Šopska salata

Možda i najpopularnija salata uz roštilj, za koju vam neće trebati više od 15 minuta za pripremu.

Za pripremu šopske salate trebat će vam 5 rajčica, 3 mala krastavca, 3 svježe paprike, jedna glavica crvenog luka, jedan peršin i 20 dekagrama feta sira. Ako nemate feta sir, možete koristiti sir grabancijaš. Od začina trebat ćete sol, te naravno ulje i ocat.

Priprema šopske salate je vrlo jednostavna. Povrće očistite od sjemenki a krastavce ogulite te zatim sve narežite na kockice. Luk narežite na tanke kolutove te zatim pomještajte s povrćem u zdjeli. Zdjelu ostavite u hladnjaku kako bi se salata ohladila. Prije posluživanja salatu začinite solju, paprom, uljem i octom te dobro promještajte. Preporučujemo korištenje maslinovog ili suncokretovog ulja. Nakon toga na salatu naribajte feta sir i poslužite.

I za kraj jedna zanimljivost - jeste li znali da šopska salata korijene vuče iz Bugarske?

Grah salata

Još jedna brza i jednostavna ljetna salata je grah salata. Za pripremu grah salate neće vam trebati više od 15-ak minuta, a sve namirnice vjerojatno već imate spremne!

Od namirnica trebat će vam pola kilograma crvenog kuhanog graha, jedna glavica ljubičastog luka, bučino ulje, ocat, papar i sol. Ako ne volite grah iz konzerve, grah možete namakati preko noći te ga skuhati neposredno prije pripreme.

Grah isperite hladnom vodom kako bi bio hladan a luk narežite na sitne kockice te sve zajedno pomiještajte. Grah salatu zatim prema želji začinite sa bučinim ili maslinovim uljem, te octom, soli i paprom.

Grah salatu koju pripremite na ovaj način možete sačuvati u hladnjaku i za idući dan!

Cezar salata

Ukoliko ste za pripremu salate spremni odvojiti koju minutu više (oko 20-ak minuta) i paliti štednjak, onda preporučujemo da svakako probate cezar salatu!

Za pripremu cezar salate trebat će vam malo više sastojaka, no zato će okus oduševiti vaše goste ili ukućane.

Za sastojke pripremite 350 g pilećih prsa, 350 g zelene salate, 300 ml ulja, 100 ml vrhnja za kuhanje, 100 g tosta, 50 g slanine, 30 g sira, 20 g češnjaka, 20 g senfa, 10 g inćuna, dva jaja i jedan limun.

U većoj zdjeli promiješajte žumanjke, ulje, senf, sok pola limuna i sol. Inćune i češnjak pomiještajte u pastu te dodajte u zdjelu uz nekoliko kapi vrhnja - i vaš umak je spreman.

Piletinu izrežite na trakice, malo posolite i dodajte limunovog soka a zatim pržite dok ne poprimi zlatnožutu boju. Slaninu narežite na trakice te zatim malo prepržite na istoj tavi. Kada je slanina prepržena, izvadite je iz tave pa dodajte tost koji ste prethodno narezali na kockice te ga isto kratko prepecite.

Zelenu salatu istrgajte ili izrežite na manje komade pa ju zatim prelijte umakom. Na vrh dodajte piletinu, slaninu i tost pa na sve to naribajte malo sira.

Jeste li znali da je cezar salatu je osmislio talijan Cesare Cardini?

Izvor: Mamin kutak

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter