Ilustracija (Arhiva)
Može se pripremiti na tisuću načina, a pravi je kulinarski evergreen - musaka je tradicionalno jelo koje svoje korijene ima u balkanskoj i bliskoistočnoj kuhinji, makar je uvriježeno mišljenje da je porijeklo musake - grčko.
Grčka musaka se sastoji od slojeva patlidžana, mljevenog ovčjeg mesa i rajčice, koji se preliju bijelim umakom i peku u pećnici.
U bosanskoj kuhinji, srpskoj, bugarskoj i rumunjskoj kuhinji musaka se uglavnom radi s krumpirom umjesto patlidžana i zalije umućenim jajima umjesto bijelog umaka. Bijeli umak je na bazi maslaca i brašna koji se razrijedi s mlijekom ili kiselim vrhnjem.
Mi vam pak donosimo nešto drukčiji recept za musaku, s time da bilo koji od sastojaka možete prilagoditi svom ukusu - a sam princip pripreme i pečenja ovog jela uvijek je isti.
MUSAKA ZA ČETIRI OSOBE
Sastojci:
Pola kile mljevenog mesa
Pola litre šalše (passata)
2 veće glavice luka
krumpiri (količina ovisi o veličini pleha)
1 kiselo vrhnje
1 žumanjak od jaja
malo mlijeka
papar, sol
Priprema:
U dubljoj tavi popržite sitno sjeckan luk dok ne požuti, pa dodajte mljeveno meso i kratko popržite dok meso ne promijeni boju. Dodajte šalšu i začine, i na laganoj vatri uz povremeno miješanje kuhajte 10 do 15 minuta.
Za to vrijeme očistite krumpir, te ga narežite na ploške. Tako narezan krumpir stavite u posudu, posolite i dodajte malo ulja te promiješajte, da sve ploške budu podjednako nauljene.
U dublji pleh posložite ploške krumpira da pokrijete dno. Na to dodajte prije pripremljeno meso sa šalšom, te na kraju preko nadjeva posložite ploške krumpira da prekrijete cijelu površinu i stavite nekoliko kockica maslaca da krumpir bude mekši, te stavite peći u pećnicu pola sata na 180 stupnjeva.
Nakon pola sata izvadite musaku, i prelijte je umakom napravljenim od kiselog vrhnja, žumanjka jaja, malo mlijeka te začina po želji (soli, papra…). Vratite u pećnicu na 180 stupnjeva još pola sata.
Dobar tek!